Ekskursija uz Jelgavu

2013. gada 21. novembrī Daugavpils Profesionālās vidusskolas pasniedzēji un LE-11. un LE-12. grupu audzēkņi ESF projekta „Profesionālās izglītības programmu, pamatprasmju un kompetenču apguve izglītības un profesionālās karjeras turpināšanai” ietvaros apmeklēja Jelgavu. Brauciena mērķis – iepazīties ar dzelzceļa attīstības vēsturi, ar Rīgas Lokomotīvju ekspluatācijas nodaļas Jelgavas ceha darbu, ar jaunas vagonbūves rūpnīcas celšanas iesākumu un ar Jelgavas pilsētas ievērojamām vietām.

Agri no rīta dodoties ceļojumā un pavadot četras stundas ceļā, ierodamies Jelgavā, kur mūs jau sagaidīja Rīgas Lokomotīvju ekspluatācijas nodaļas Jelgavas ceha vadības pārstāvji. Saruna par specialitāti un darba īpatnībām, kuras laikā ir noskaidrots, ka 60% šeit strādājošo mašīnistu un to palīgu, ir mūsu mācību iestādes absolventi, beidzās ar apskates ekskursiju. Ar lielu gandarījumu apskatījām vecā vēdekļveida lokomotīvju depo bāzi, ieraudzījām vēstures liecības: ar bruņuplāksnēm segtu vagonu, kara trofeju – vācu ražojuma tvaika lokomotīvi, kā arī padomju ražojuma tvaika lokomotīvi, un nobrīnījāmies, ka tās neviens neatjauno. Ceha vadība bija pretimnākoša un pavizināja ekskursantus uz grozāmās ripas, demonstrēja ekipēšanas pozīciju, kā arī parādīja jaunās vagonbūves rūpnīcas būvlaukumu, pēc kā mēs devāmies uz Latvijas dzelzceļa vēstures muzeju.

Muzejā mums pavēstīja par Latvijas dzelzceļa un Jelgavas mezgla attīstības vēsturi, apskatījām eksponātus un sapratām, ka tehniskais progress mums šodien ir īpaši nepieciešams.

Vēlāk turpinājām pilsētas apskati. Pilsētas centrs mūs pārsteidza ar savu tīrību un krāšņumu. Devāmies pāri Lielupes pietekai Driksai pa jauno gājēju vanšu tiltu, nobildējāmies pie dziesmas „Ir vakars vēls…” apdziedātā studenta pieminekļa, Trīsvienības laukumā apskatījām pieminekli Latvijas Republikas pirmajam Valsts prezidentam Jānim Čakstem un no Sv. Trīsvienības baznīcas torņa vērojām Jelgavas panorāmu. Nemitīgais lietus mūs steidzināja doties atceļā.

Paldies skolas vadībai, projekta administrācijai un Jelgavas ceha vadībai par šo iespēju!

Video:

Informāciju sagatavoja: Antoņina Minčonoka, Artūrs Turlajs


Поиск...