eu flag_llp_lv

 

 

 

Audzēkņu Prakses atskaites konference

8.maijā Transporta un sakaru institūta Latgales filiālē, Leonardo da Vinci programmas projekta ietvaros, notika audzēkņu Prakses atskaites konference. Seši jaunieši pastāstīja skolas biedriem par prakses laikā Vācijā paveikto un piedzīvoto, rosinot jaunāko kursu audzēkņiem izmantot iespēju doties praksē uz ārzemēm.

Uzrunājot konferences dalībniekus, direktore Ingrīda Brokāne pauda gandarījumu par kopīgi paveikto darbu projekta īstenošanā un lepojās ar saviem audzēkņiem, kuri par kvalifikācijas praksi saņēmuši atzinīgu ārzemju uzņēmumu vadītāju vērtējumu.

1   2   3

 

 

 

 

 

Otrais stāsts - par audzēkņu paveikto un piedzīvoto prakses laikā Vācijā.

PR- 41.grupas audzēknis, topošais programmēšanas tehniķis Pāvels Kiļjans

(kvalifikācijas prakse IT uzņēmumā „Advanto Software GmbH”).

Kvalifikācijas praksē mēs firmas klientiem veidojām korporatīvo portālu uz MS SharePoint 2010 bāzes. Prakses darba produkts tika veiksmīgi īstenots un novērtēts. Pēc diviem mēnešiem tas būs pieejams firmas klientiem. Prakses laikā mēs papildus padziļināti katru dienu kursos apguvām vācu valodu.

Mani pārsteidza pati pilsēta ar savu bagāto vēsturi un kultūras pieminekļiem: Magdeburgas rātsnams (ik pēc stundas atskan slavenā zvanu spēle), Magdeburgas jātnieka bronzas statuja, pilsētas Vecais tirgus laukums (var iegādāties vietējo zemnieku produkciju), mākslinieka Hundertvasera moderno ēku kvartāls, Magdeburgas ūdens tilts (pasaulē garākā šāda veida būve), pasaulē viens no lielākajiem vēja ģeneratoriem, Magdeburgas Universitāte (liela studentu pilsēta ar milzīgiem korpusiem), pilsētas Zinātnes osta. Mēs bijām ekskursijā uz Berlīni, kur apskatījām iecienītākās tūristu vietas.

PR- 41.grupas audzēknis, topošais programmēšanas tehniķis Aleksandrs Trofimovs

(kvalifikācijas prakse IT uzņēmumā „Advanto Software GmbH”).

Visspilgtāk atmiņā palikusi piedalīšanās starptautiskā konferencē „Ārvalstu profesionāļi kvalifikācijas praksē”, kura notika Magdeburgas pilsētas rātsnamā un tajā mēs ar Pāvelu uzstājāmies, runājot vācu valodā. Praktikanti no Ukrainas, Spānijas, Āfrikas un Latvijas kopā ar prakšu vadītājiem dalījās pieredzē par kvalifikācijas praksēm Magdeburgas pilsētas uzņēmumos. Tas bija iespaidīgs pasākums, kurā es sapratu, ka prezentējam ne tikai sevi, bet arī savu valsti. Mēs to godam paveicām kopā ar saviem prakses vadītājiem Marku Poppeku un Danielu Thieli.

Projektam noslēdzoties, Magdeburgas pilsētas Dome izsniedza sertifikātu par dalību projektā. Mēs saņemsim arī „Europass Mobility” apliecinājuma dokumentu, kurā uzskatāmā veidā būs parādītas prasmes un kompetences, ko esam ieguvuši prakses laikā. Praksei noslēdzoties, firmas pārstāvji slavēja mūs par kvalitatīvi paveiktu darbu. Tas, protams, bija liels gandarījums mums pašiem.

4   5   6

 

 

 

 

 

AM- 41.grupas audzēknis, topošais automehāniķis Jānis Balulis

(kvalifikācijas prakse uzņēmumā „REXIN”).

Šis bija mans pirmais mācību brauciens uz ārzemēm, kas deva man iespēju gūt ne tikai profesionālu pieredzi, bet arī paskatīties, kā dzīvo cilvēki Vācijā. Mūsu skolā tehniskais aprīkojums ir pietiekami moderns, tādēļ šajā ziņā nebija lielu pārsteigumu Vācijā. Mums bija iespēja izmēģināt jaunus un modernus instrumentus, ko nebijām Latvijā izmantojuši savās praktiskajās nodarbībās. Prakses vadītājs mums parādīja, kā ar tiem rīkoties, un mēs ātri apguvām to lietošanu. Katru dienu mācījāmies lietot auto terminus vāciski. Servisa apkalpošanas darbā svarīga bija gan paveiktā darba kvalitāte, gan apkalpošanas ātrums.

AM- 41.grupas audzēknis, topošais automehāniķis Andžejs Jančevskis

(kvalifikācijas prakse uzņēmumā „REXIN”).

Prakses laiks pagāja ātri un nemanot. Strādājot autoservisā kopā ar vāciešiem, sapratu, ka disciplīna, kārtība, godprātīga attieksme pret savu darbu, kvalitatīvi paveikts darbs ir galvenie atslēgas vārdi tam, lai sasniegtu tādus darba rezultātus, kādi ir Vācijā. Man palaimējās, ka nokļuvu kvalifikācijas praksē tieši Vācijā, jo tā lepojas ar spēcīgāko ekonomiku Eiropā. Šeit uzņēmumi lielu uzmanību velta savu darbinieku apmācībai. Vācija lepojas ar izcilu transporta sistēmu. Es priecājos, ka mums bija iespēja Volfsburgā apmeklēt Volkswagen automašīnu muzeju.

Es pavadīju laiku ar vienaudžiem no citām valstīm, tādēļ mobilitātes brauciens man palīdzēja apgūt labāk angļu un vācu valodu, labāk iepazīt un izprast citas kultūras cilvēkus. Pēc šī brauciena es esmu pārliecinātāks par sevi un par to, ko es daru un darīšu nākotnē.

7   8   9

 

 

 

 

 

20.a grupas audzēknis, topošais elektriķis Vladislavs Panteļejevs

(prakse uzņēmumā „Kommunales Gebaendemanagement”).

Darba uzdevumi bija visdažādākie, kaut arī sākumā man uzticēja vienkāršākus darbus, prakses noslēgumā priekšnieks, kurš bija ļoti pretimnākošs un laipns, mani iepazīstināja ar firmas lielākajiem projektiem, kurus arī apmeklējām. Sākumā bija grūtāk ar vācu valodu, bet pamazām apguvu jaunus vārdus un varēju runāt brīvāk. Projekta koordinators Dmitrijs no Vācijas sākumā mums palīdzēja labāk sazināties, ja nemācējām kaut ko paskaidrot vāciski. Kopumā esmu ļoti apmierināts ar praksi.

20.a grupas audzēknis, topošais elektriķis Aleksandrs Mihailovs

(prakse uzņēmumā „Heberlein Elektro Sanitaer”).

Prakse ārzemju uzņēmumā man deva iespēju attīstīt profesionālās kompetences, apgūstot jaunākās tehnoloģijas profesijā, veicot elektroiekārtu montāžu, regulēšanu un apkopi. Vēroju, kā apkārt dzīvo cilvēki, kuri prot saimniekot, plānot savu dzīvi un pilnvērtīgi atpūsties. Prot gan strādāt, gan atpūsties, gan priecāties par dzīvi. Viss tur sakārtots gan sadzīvē, gan ikdienā, cilvēku savstarpējās attiecībās valda cieņa vienam pret otru.

10   11   12

 

 

 

 

 

Kopš sākām organizēt ārzemju prakses, audzēkņu attieksme pret svešvalodu apguvi ir būtiski uzlabojusies. Audzēkņi ir informēti, ka pretendentu atlasē viens no galvenajiem kritērijiem ir svešvalodas zināšanas. Jauniešiem ir augusi apziņa, ka esam viena no Eiropas Savienības valstīm un svešvalodu zināšanas ir būtisks instruments karjeras veidošanā. Atlasē tiek vērtētas arī audzēkņu sekmes un uzvedība. Konkurss ik gadu kļūst arvien lielāks. Arī 2015.gadā ERASMUS + programmas ietvaros audzēkņiem plānojam piedāvāt iespēju doties praksē uz Vāciju.

Paldies Transporta un sakaru institūta Latgales filiāles direktoram Jevgeņijam Krjukovam par pretimnākšanu konferences organizēšanā.

Informāciju sagatavoja: Projektu nodaļa


Поиск...