Profesionālās izglītības iestāžu vēstures un latviešu valodas skolotāju profesionālās pilnveides seminārs

12. un 13. maijā Daugavpils Profesionālās vidusskolas metodiķe Jeļena Dideviča piedalījās Profesionālās izglītības iestāžu vēstures un latviešu valodas skolotāju profesionālās pilnveides seminārā “Baltijas inteliģences šūpulim – Baltijas skolotāju semināram Kuldīgā-135” Profesionālās izglītības kompetences centrā “Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums” Kuldīgā.

1   2   3

 

 

 

 

 

Valsts izglītības satura centra Vispārējās izglītības pārbaudījumu nodaļas vecākais referents Kaspars Špūle un vecākā referente Vita Jaunozola uzstājās ar ieteikumiem par Latvijas un pasaules vēstures un latviešu valodas centralizētā eksāmena kārtošanu.

Kuldīdznieki ir mīloša savu pilsētu tauta: viņi pa kripatiņām salasa vēstures mozaīku un tādejādi ar lepnumu saglabā savu identitāti un nozīmīgumu. Šogad ir tapusi zinātniski pētnieciskā grāmata „Kuldīga. Arhitektūra un pilsētbūvniecība”. Pilsētas moto ir „Pilsēta ar dvēseli”. Tā tiešām atstāj vienreizēju iespaidu. Kā teikusi direktores vietniece audzināšanas darbā Gunita Urbāne „mūsu miljoni – ir mūsu cilvēki”. Bez šo cilvēku iekšējās motivācijas nekas nenotiktu nedz pilsētā, nedz tehnikumā, nedz audzēkņu un iedzīvotāju dvēselēs.

Vēlāk latviešu valodas un vēstures skolotāji dalījās pieredzē, kādas mācību metodes efektīvāk pielietot priekšmeta apguvē. Un paši skolotāji kļuva par audzēkņiem, kuri mācījās literatūras stundā.

4    5    12

 

 

 

 

 

Latviešu valodas skolotāji prezentēja savu novadu noteiktā dialektā. (Es debitēju latgaliski, nodziedot dziesmu „Auga, auga rūžeņa”).

Vēlu vakarā UNESKO Nacionālā mantojuma sarakstā iekļautas vecpilsētas Ventas senlejā vērtību saglabāšanas projekta ietvaros notika brīnumaina pastaiga kopā ar hercogu Jēkabu pa vecpilsētas ieliņām līdz Ventas ūdenskritumam. Mēs apmeklējām Sinagogas ēku kompleksu, kur pašlaik ir izvietota moderna bibliotēka un Mākslas nams. Pēc nopietnas restaurācijas savas durvis mums vēra vaļā Kuldīgas novada muzejs. Pilsētas dārzā mūs apdziedāja suitu sievas. Palaimējās arī apmeklēt tēlnieces Līvijas Rezevskas izstādes zāli.

6   8   9

 

 

 

 

 

Nākamajā dienā konferenci atklāja PIKC “Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums” direktore Dace Cine un Valsts izglītības satura centra vadītāja vietniece – Interešu izglītības un tālākizglītības departamenta direktore Agra Bērziņa.

Konferencē uzstājās RTU vadošā pētniece, Dr.paed., pedagoģijas vēsturniece Alīda Zigmunde ar lekciju „ Baltijas skolotāju seminārs skolotāju izglītības vēsturē Latvijā” un valodniece, LR Saeimas deputāte Janīna Kursīte ar prezentāciju „Valodas nozīme nācijas apziņas veidošanā”. Kuldīgas novada muzeja speciāliste Indra Lodiņa klātesošiem atklāja Baltijas skolotāju semināra kultūrvēsturiskos aspektus.

7   10   11

 

 

 

 

 

Konferences nobeigumā notika literāro darbu konkursa „Tev mūžam dzīvot, Latvija” noslēgums, kur tika prezentēti labākie audzēkņu radošie prozas un dzejas darbi un apbalvoti uzvarētāji.

Šādas tikšanās dod iespēju vispusīgi aptvert izglītības situāciju mūsdienās un izvērtēt savu lomu un spējas tajā, likt saprast, ka pašizaugsmei nav robežu. Gribu pieminēt slaveno Bernarda Šova domu: „Ja man ir ābols, un tev ir ābols, un mēs ar tiem apmaināmies, tad mums katram paliek tikai viens ābols. Bet, ja man ir ideja, un tev ir ideja, un ar tām apmaināmies, tad mums katram ir jau divas idejas!”

Informāciju sagatavoja: Jeļena Dideviča

Поиск...