Daugavpils Profesionālajai vidusskolai piešķir profesionālās izglītības kompetences centra statusu

Šodien, 23. decembrī, gada pēdējā sēdē Ministru kabinets (MK), atbalstot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu, nolēma piešķirt profesionālās izglītības kompetences centra (PIKC) statusu Daugavpils Profesionālajai vidusskolai. Turpmāk vidusskolas nosaukums būs “Daugavpils tehnikums”. Daugavpils tehnikums būs jau piecpadsmitais profesionālās izglītības kompetences centrs Latvijā.

Daugavpils Profesionālajā vidusskolā mācās 1571 izglītojamie, no kuriem profesionālo vidējo izglītību iegūst 1167 skolēni, t.sk. 122 izglītojamiem mācības tiek finansētas no Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma. 2012./2013. mācību gadā nepietiekama mācību sasniegumu vērtējuma dēļ, neattaisnotu mācību kavējumu dēļ un nepareizas karjeras izvēles dēļ ir atskaitīti 7,9%, bet pērn - 4,3% izglītojamo. Savukārt 62,8% skolas izglītojamo 2012./2013. mācību gadā vērtējums profesionālās kvalifikācijas eksāmenos nav bijis zemāks par septiņām ballēm, bet pērn - 66,8 %. Vidusskolas audzēkņi apgūst dzelzceļnieka, autotransporta, programmētāja, datorsistēmu administratora, biroja administratora, komerczinību, enerģētikas, šuvēja un friziera specialitātes.

Turpinot darbu pie konkurētspējīgas profesionālās izglītības sistēmas izveides, izglītības un zinātnes ministrija attīsta PIKC tīklu, paredzot, ka līdzekļi tiek koncentrēti ilgtspējīgos projektos - modernizētos un aprīkotos, mūsdienu prasībām atbilstošos profesionālās izglītības centros visos Latvijas reģionos.

Kā nosaka Ministru kabineta noteikumi, mācību iestādei, lai tā varētu pretendēt uz PIKC statusu, jāizglīto ne mazāk kā 500 audzēkņi, bet, ja tā atrodas Rīgā, - ne mazāk kā 800 audzēkņi. Tāpat noteikts, ka skolai jānodrošina iespējas izglītot darbam ar jaunākajām tehnoloģijām arī citu profesionālo skolu audzēkņus, un uzsvērta nepieciešamība cieši sadarboties ar sociālajiem partneriem. Iestādei sevi jāpierāda kā profesionālās izglītības metodiskajam centram, pieaugušo tālākizglītības centram, karjeras izglītības centram, un tai jāveic ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēšanas funkcijas. Vienlaikus skolai jāpiedalās Eiropas Savienības struktūrfondu vai citos ārvalstu finanšu instrumentu finansētajos projektos, kā arī jāatbilst vēl citiem izvirzītajiem kritērijiem. Izglītības un zinātnes ministrija atzinusi, ka Daugavpils Profesionālā vidusskola atbilst kompetences centra statusa ieguvei, jo ir izpildīti nepieciešamie kritēriji attiecībā uz audzēkņu skaitu, mācību sasniegumiem un sadarbību ar darba devējiem, un citi.

MK 2014. gada 23. decembra rīkojums “Par profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršanu Daugavpils Profesionālajai vidusskolai”

Informācija no Izglītības un zinātnes ministrijas mājas lapas

www.izm.gov.lv


Поиск...