Valoda un identitāte

22.01.2015. PIKC „Daugavpils tehnikums” latviešu valodas skolotāja S. Stašāne un izglītības metodiķe J. Dideviča kopā ar EM-31, TT-31, EM-11 grupu audzēkņu pārstāvjiem apmeklēja Daugavpils Universitātē rīkoto Kauņas Vītauta Dižā universitātes Letonikas centra vadītāja doc. dr. Alvīda Butkus (Alvydas Butkus) lekciju „Valoda un identitāte”; šī tēma ir iekļauta arī latviešu valodas mācību programmā.

IMAG0316   IMAG0312   IMAG0311

 

 

 

 

Audzēkņiem bija iespēja uzzināt un salīdzināt, kā vēsturiski Lietuvā un Latvijā iedzīvotāji pakāpeniski izprata gan sevi, gan savu piederību tautai, kultūrai, teritorijai. Interesants fakts, ka Latvijā savulaik dažus gadsimtus valdīja vācieši, Lietuvā – poļi, bet Latvijā nav neviena apgabala, kur iedzīvotāji pozicionētu sevi kā vāciešus, runātu vācu valodā, ievērotu vācu tradīcijas, turpretī Lietuvā joprojām daļa iedzīvotāju uzskata sevi par lietuviešiem, bet daļa – par poļiem. Kāpēc?

Valoda ir noteicoša, bet tā nav vienīgā identitātes pazīme. Šī tēma ir īpaši aktuāla mūsdienās, kad kopā sadzīvo dažādu tautību, vecuma, reliģijas, uzskatu, sociālā stāvokļa cilvēki, lai izprastu sevi un savu nozīmi un vietu gan sadzīvē, gan kultūrā. Vai Jūs esat aizdomājušies – kas Jūs esat?

Informāciju sagatavoja: izglītības metodiķe J. Dideviča


Поиск...