Lasījumi par Raini III

23.aprīlī PIKC „Daugavpils tehnikums” EM -11 gr. audzēkņi kopā ar izglītības metodiķi Jeļenu Dideviču apmeklēja literāro pasākumu „Lasījumi par Raini III”, kas noritēja J. Raiņa Daugavpils 6. vidusskolā. Šogad tēma skanēja "Raiņa un Aspazijas attiecības", tādējādi simboliski pievēršot uzmanību abu literātu 150. jubilejas gadam, viņu ideju un darbu aktualitātei mūsdienu Latvijā.

1   2   3

 

 

 

 

Mūsu audzēkņi ar lielu interesi noskatījās J. Raiņa Daugavpils 6. vidusskolas skolēnu teatralizēto priekšnesumu pēc Raiņa lugas „Mīla stiprākā par nāvi” motīviem.

Pasākuma apmeklētāji ar zinātkāri noklausījās Raiņa un Aspazijas muzeja vecākā eksperta Jāņa Zālīša lekciju „Raiņa darbu aktualitāte mūsdienās”. J. Zālītis akcentēja faktu, ka 2009. gadā šī divu pasaules mēroga radošu personību savstarpējā korespondence (vairāk nekā 2500 vēstuļu latviešu, vācu un krievu valodā), kas gan materiāla apjoma, gan satura ziņā ir unikāla parādība kultūras vēsturē, kam arī pasaulē grūti atrast analogu, tika iekļauta UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā. Vairāk sk.: http://memorialiemuzeji.lv/category/muzeja-raksti/raina-un-aspazijas-savstarpeja-sarakste/. Aspazijas dzejolis “Dzimtene” iekļauts Pasaules dzejas dienai veltītā Eiropas dzejas kolāžā, ko izveidojusi UNESCO pārstāvniecība Eiropas Savienībā 2014.g. Kolāža apskatāma: http://www.unesco.org/new/en/brussels. UNESKO galvenajā mītnē Parīzē 20.04.2015. atklāta izstāde „Aspazija/ Rainis: dumpiniece/humānists”, kura vēlāk ceļos uz Kirovu (bij. Vjatku) un Slobodsku (šobrīd tas ir vienīgais darbojošais Raiņa muzejs ārpus Latvijas).

Pavasara mīlestības noskaņojumu jauniešos izraisīja muzeja „Aspazijas māja” direktores Ārijas Vanagas lekcija „Raiņa un Aspazijas mīlestības stāsti”. Pateicamies pasākuma organizatoriem un dalībniekiem par iespēju paplašināt redzesloku un vēlreiz ieskatīties latviešu dižo dzejnieku darbos un biogrāfijā!

Informāciju sagatavoja: izglītības metodiķe Jeļena Dideviča


Поиск...