Ekskursija “Daugavpils – Anīkšči”

25.09.2015. KV-21, KV-31, KV-41 grupu audzēkņi kopā ar audzinātājām Janīnu Rimjāni un Jūliju Plečkenu apmeklēja Augštaitiju – gleznaino Lietuvas novadu.

Kaimiņu zemē apmeklējām Lietuvas Etnokosmisko muzeju Moletajā, kas ir pirmais un vienīgais šāda tipa muzejs pasaulē. Tajā caur pazemes galeriju it kā pa mistiskā koka saknēm ir jākāpj augšā uz piecām zālēm, kurās ir izvietota ekspozīcija, kas simbolizē cilvēka un cilvēces saikni ar Kosmisko pasauli (senās etniskās saites, globālie mērījumi, kalendāri, astronomija, kosmonautika, ārpuszemes civilizācijas meklējumi, mūsu civilizācijas nākotne). Zālē uz liela ekrāna tika rādīti daudzveidīgi Visuma fotouzņēmumi, kas demonstrēja no mūsu planētas līdz pat visattālāko galaktiku vienreizību. Apmeklējām skatu laukumu, kas atrodas 32 metru augstumā, no kura paveras brīnišķīgs skats uz sešiem Lietuvas ezeriem un Labanoras gāršu.

DSCN0658   DSCN0704   DSCN0671

 

 

 

 

 

Mūsu ekskursijas sākums bija Anīkščos - pilsētā, kas atrodas Lietuvas ziemeļaustrumos, kurai apkārt gleznaini pauguri, priežu sili Švjantajas upe. Šajā pilsētā ir Dzelzceļa muzejs, kas dibināts 1999.gadā, kaut arī eksponātu apkopošana uzsākta gadu agrāk. Muzejs izvietots Anīkšču dzelzceļa stacijā, un tā materiāli stāsta par Lietuvas šaursliežu dzelzceļa vēsturi. Te mēs varējām redzēt šaursliežu dzelzceļa ritošo sastāvu: segto kravas vagonu, platformu, cisternu, segto refrižeratoru, lokomotīvi. Par īpašu dzelzceļa stacijas eksponātu ir uzskatāma tvaika lokomotīve Kч 4-107 (“Kukuška”).

DSCN0666   DSCN0679   DSCN0667

 

 

 

 

 

Muzeja Izstāžu zāle ir unikāla ar iespēju redzēt Stanislava Petraškas darbus. Viņš ir tautas daiļamata meistars, kas pārsteidz ar savu unikālo tehniku un īpatnējām gleznām. Sākotnēji pat grūti iedomāties, kā varētu nosaukt oriģinālo tehniku, kuru izmanto autors. Vēlāk profesionālie mākslas cienītāji nodēvēja to par akmens glezniecību. Mākslinieks S.Petraška vispirms slīpē akmeni ar smiltīm, pēc tam izsijā un iegūtos smilšu graudus līmē uz pamata. Līdz ar to gleznām piemīt dabisks kolorīts, jo gleznotājs nelieto citas krāsas.

Nelielajā kūrortpilsētiņā ir neparasta, 372 metrus gara atrakcija - gājēju taka pa koku virsotnēm Anīkšču pilsētas reģionālajā parkā 35 metru augstumā. Drošsiržiem paveras skats uz Anīkšču silu, bet no skatu torņa, kura augstums arī ir 35 metrus, ir redzama Švjantajas upes ieleja. Skatu tornis ir meža takas galamērķis – tas ir maršruts, kas izveidots mežā vairāku desmitu metru augstumā. Lai tur nokļūtu, jāpārvar 250 pakāpienu kāpnes, bet, kas nav spējīgs to izdarīt, var uzbraukt augšā ar liftu. Mēs to paveicām!

Vairāk foto...

Informāciju sagatavoja: Janīna Rimjāne


Поиск...