Eknomikas skolotāji piedalījās IV Starptautiskajā Austrumbaltijas biznesa forumā

2. jūnijā Daugavpilī norisinājās IV Starptautiskais Austrumbaltijas biznesa forums. Pasākumam bija divi mērķi - nodibināt kontaktus starp noteiktu nozaru uzņēmējiem un iepazīstināt ar uzņēmējdarbības perspektīvām Latgales speciālajā ekonomiskajā zonā (SEZ).

1   2   3

 

 

 

 

IV Starptautiskais Austrumbaltijas biznesa forums norisinājās pilsētas svētku laikā. Uzmanības centrā bija trīs uzņēmējdarbības sfēras: metālapstrāde, kokapstrāde un tekstilrūpniecība. Kopumā biznesa forumā piedalījās apmēram 100 Daugavpils uzņēmēji, kā arī biznesa pārstāvji no Latgales reģiona.

4   5   6

 

 

 

 

Starptautiskā Austrumbaltijas biz¬nesa foruma viesu skaits bija krietni lielāks. Viena no lielākajām delegācijām ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji. Aģentūra atrodas Rīgā, taču tai ir pārstāvniecības visā pasaulē. Japānā, Krievijā, Vācijā un citās valstīs LIAA darbinieki strādā ar mērķi popularizēt Latvijas preces un pakalpojumus starptautiskajā tirgū. Vairākas reizes gadā visi pārstāvji iero¬das Rīgā, lai apmainītos ar informāciju. Tādējādi vietējie biznesa pārstāvji varēja iegūt viņus interesējošu informāciju par saimnieciskās darbības veikšanas perspektīvām un specifiku ārvalstīs.

Biznesa forumā piedalījās arī mūsu PIKC „Daugavpils tehnikums” ekonomikas skolotāji - Dmitrijs Sirotko, Natalja Panteviča un Lilija Sologubenko, ka arī labākie TT-31 grupas audzēkņi: Aina Seiliša, Biruta Mūrniece, Jekaterina Kairiša, Aivis Ciršs, Marijana Martirosjana un Diāna Petrova. Apmeklēšanas laikā gan skolotāji, gan audzēkņi varēja iepazīties ar jaunām biznesa iespējām Latgales reģionā, LIAA darbību un Daugavpils industriālo zonu revitalizācijas plāniem.

7   8   9

 

 

 

 

Foruma laikā visi klātesošie piedalījās arī starptautiski atzīta un speciāli pieaicināta no Lielbritānijas lektora Naidžela Raisnera (Nigel Risner) biznesa koučinga meistarklasē „Creating opportunities wherever you are”.

Ielūdzot citu valstu pārstāvjus uz biznesa forumu Daugavpilī, pašvaldība akcentēja trīs virzienus, kuri var ieinteresēt vietējos uzņēmējus: Baltkrievija, Polija un Skandināvijas valstis. Rezultātā Daugavpilī pirmajās jūnija dienās ieradās Baltkrievijas Rūpniecības un tirdzniecības ministri¬jas pārstāvji (aptuveni desmit baltkrievu metālapstrādes uzņēmumi interesējās par kontaktu nodibināšanu ar kolēģiem no Daugavpils), Baltkrievijas Republikāniskās uzņēmējdarbības konfederācijas un „Baltkrievijas universālās preču biržas" pārstāvji.

10   11   12

 

 

 

 

Forumā piedalījās arī Zviedrijas un Somijas tirdzniecības palātu pārstāvji, dažādu iestāžu un profesionālo uzņēmēju asociāciju darbinieki no Polijas (Lodzas), izveidojās abpusēji izdevīgi kontakti ar gandrīz divdesmit līdzīgām organizācijām Polijā. Ar katru gadu Daugavpils biz¬nesa foruma popularitāte un atpazīstamība pieaug.

Otra nozīmīga biznesa foruma tēma bija Latgales speciālā ekonomiskā zona – īpaša statusa piešķiršana noteiktām reģiona teritorijām (ne vairāk kā 5 % no kopējās platības). Jebkurš uzņēmējs, kurš uzsāks savu darbību vai paplašinās to, tādējādi radot jaunas darbavietas, varēs paļauties uz pašvaldības atbalstu infrastruktūras attīstībai un nodokļu atvieglojumiem. SEZ statusu varēs iegūt gan privātās, gan municipālās teritorijas. Galvenie vērtēšanas kritēriji būs piedāvāto investīciju apjoms un to ietekme uz konkrētās pašvaldības un visa reģiona ekonomiku kopumā, tāpēc SEZ teri¬toriju sarakstu būs iespējams mainīt at¬bilstoši pieprasījumam no uzņēmēju puses.

Dotā biznesa foruma apmeklēšana un iepazīšanās ar speciālo ekonomisko zonu (SEZ) darbības principiem turpmāk palīdzēs TT-grupas audzēkņiem labāk izprast priekšmeta Muitas pamati atsevišķas tēmas un sagatavoties kvalifikācijas eksāmenam.

Tāds uzņēmējdarbības aktivitātes at¬balsta instruments kā SEZ izveidošana pēdējā laikā ir ļoti populārs visā pasaulē. Šobrīd vairāk nekā 130 valstīs darbojas dažādas speciālas ekonomiskās zonas, ir izveidota pasaules speciālo ekonomisko zonu asociācija, savukārt populārais finanšu izdevums Financial Times katru gadu nosaka labākās ekonomiskās zonas dažādās kategorijās.

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko


Поиск...