TT-41 grupas audzēkņu VID muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punkta “Silene” apmeklējums „Valsts iestāžu atvērto durvju diena” pasākuma ietvaros

2016. gada 30. septembrī PIKC „Daugavpils tehnikums” profesionālās vidējās izglītības skolotājs Dmitrijs Sirotko organizēja mācību ekskursiju VID muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punktā “Silene” TT-41 grupas audzēkņiem un piedalījās Valsts kancelejas un valsts pārvaldes institūciju rīkotājā pasākumā „Valsts iestāžu atvērto durvju diena”.

1   2   3

 

 

 

 

Mācību ekskursija tika organizēta „Transporta pārvadājumu komercdarbinieks” specialitātes popularizēšanas un kvalifikācijas eksāmena sagatavošanas nolūkos. Ekskursijā piedalījās 17 audzēkņi un 2 skolotāji (Nataļja Panteviča un Dmitrijs Sirotko), kuri atbild par kvalifikācijas eksāmena organizēšanu un norisi.

Silenes robežkontroles punkts (turpmāk RKP) ir sauszemes RKP uz P68 autoceļa, kas atrodas uz Eiropas Savienības ārējās robežas Daugavpils rajonā, Skrudalienas pagasta teritorijā, kur Latvijas Republika robežojas ar Baltkrieviju. Silenes RKP ir izvietots 35 km attālumā no Daugavpils. Galvenie maršruti transporta plūsmai ir Daugavpils - Minska, Daugavpils - Ļvova, Daugavpils - Kijeva.

Silenes MKP (MKP 0814) ir Valsts ieņēmumu dienesta Latgales Reģionālās iestādes patstāvīga struktūrvienība. Tās muitas kontroles zona ir Latvijas muitas teritorijas sastāvdaļa, kurā preču un citu priekšmetu pārvietošana ir veicama tikai ar LR muitas iestāžu atļauju un to kontroli.

Pasākuma ietvaros muitas un robežsardzes darbinieki profesionāli un interesanti stāstīja par MKP 0814 darba specifiku, tās īpatnībām un niansēm ikdienas darbā, kā arī sagatavoja izdales materiālus par šī muitas posteņa nozīmi nodokļu iekasēšanā, kontrabandas apkarošanā, kā arī par atklātajiem pārkāpumiem muitas jomā.

4   5   6

 

 

 

 

Audzēkņi aktīvi interesējās par muitas postenī veicamajām darbībām un jautāja par muitas dokumentu noformēšanu un muitas fiziskās kontroles formām. Atbildot uz audzēkņu jautājumiem, tika stāstīts par aktuāliem muitas jomas kompetencē esošajiem jautājumiem:

  • Riska novērtēšana un riska objektu atlase;
  • Muitas fiziskā kontrole;
  • Muitas procedūru noformēšana (EMDAS datu bāze);
  • Kinoloģijas dienesta specifika;
  • Automašīnu un kravu skanēšanas iekārtu iespējas;
  • MKP darba kārtības noteikumu un muitas amatpersonu Ētikas un uzvedības kodeksa prasību ievērošana.

Caur MKP no Baltkrievijas, galvenokārt, tiek ievesta apstrādāta koksne (zāģēta, frēzēta egle un priede), piemērojot muitas procedūru tranzīts, tiek nosūtīta uz iekšzemi, kā arī rezerves daļas (automašīnām, traktoriem), galvenokārt, piemērojot muitas procedūru laišana brīvā apgrozījumā. Fiziskās personas pārsvarā ieved preces personīgajam patēriņam un pārtikas preces. Silenes MKP šķērso vairāki maršruta autobusi.

Audzēkņi MKP 0814 virsuzrauga pavadībā apmeklēja padziļinātās kontroles laukumu, fiziskās kontroles sektoru, MKP centrālo ēku, kur notiek dokumentu noformēšana, kā arī ēkas kravas un transporta līdzekļu padziļinātai kontrolei ar skanēšanas iekārtām (rentgenu).

7   8   9

 

 

 

 

Pasākuma laikā audzēkņi guva vērtīgu pieredzi, kontaktējot ar muitas speciālistiem, kas tieši saistīti ar muitas preču fizisko kontroli, risku analīzi un muitas procedūru noformēšanu. Saņemta pieredze it īpaši noderēs audzēkņiem priekšmeta „Muitas pamati” eksāmenā un kvalifikācijas eksāmena kārtošanā, kā arī tā ir laba motivācija audzēkņiem papildināt savas zināšanas un arī turpmāk piedalīties dažādos pasākumos, kas saistīti ar izvēlēto profesiju.

10   11   12

 

 

 

 

Mācību ekskursijas laikā audzēkņiem bija reāla iespēja iepazīties ar valsts pārvaldi no cita skatupunkta. Piedaloties ekskursijā, audzēkņi vizuāli varēja novērot, kā MKP darbinieki izpilda savus ikdienas darba uzdevumus preču atbilstības noteikšanā un automašīnas faktiskās slodzes noteikšanā, veicot šādas darbības:

  • transporta līdzekļu svēršana uz platformas svariem;
  • padziļinātā preču un kravu pārbaude (sekot preču un kravu izkraušanai);
  • preču identificēšana (preces koda noteikšana);
  • preču izcelsmes noteikšana;
  • transporta līdzekļu padziļinātā apskate, izmantojot speciālos tehniskos līdzekļus (autopacēlāju, endoskopu, spoguli, u.c);
  • narkotisko vielu meklēšana, sadarbojoties ar robežsargu kinologiem.

Pateicamies VID muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punkta “Silene” virsuzraugam Jānim Dievapēdam par lieliski organizēto ekskursiju, detalizētām atbildēm uz visiem interesējošiem jautājumiem un visiem muitas darbiniekiem par sadarbību un kognitīvo ekskursiju.

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko


Поиск...