Zinātnieka lekcija par globālās loģistikas izaicinājumiem

Dr.habil.sc.ing. Igors Kabaškins, Latvijas Transporta un sakaru institūta profesors, Latvijas Transporta attīstības un izglītības asociācijas prezidents, Apvienotā OECD / starptautiskā transporta foruma Transporta izpētes centra komitejas loceklis mūsu tehnikuma autotransporta un dzelzceļa transporta jomu skolotājiem pasniedza lekciju „Globālās loģistikas izaicinājumi. Domāšanas maiņa”.

I.Kabaškins ir izcila personība ar oriģinālu un neordināru domāšanu. Viņa zinātnisko interešu sfērā ietilpst elektronika, matemātiskā un datoru modelēšana, drošības teorija, informācijas tehnoloģijas, intelektuālās transporta sistēmas, gaisa satiksmes vadības sistēmas, transports un loģistika. Viņa galvenie zinātniskie darbi ir veltīti sarežģītu transporta sistēmu optimizācijas un to drošības paaugstināšanas jautājumiem, balstoties uz jaunākajām informācijas tehnoloģijām un telemātikas sistēmām. I. Kabaškina vadībā ir īstenoti vairāk kā 70 Eiropas un Latvijas zinātniskie projekti transporta jomā.

Transporta un loģistikas nozarei ir būtiska loma Latvijas ekonomikā. Nozīmīgākie sektori transporta un loģistikas nozarē ir dzelzceļa transports un autotransports. Lai uzlabotu kravu tranzītpārvadājumus Latvijā, pie tā šobrīd aktīvi strādā valsts pārvaldē iesaistītie darbinieki, kā arī tranzītbiznesa uzņēmēji. I.Kabaškins informēja par nozares nākotnes galvenajām tendencēm un reāliem darbiem, bez kuriem nozares sekmīga attīstība nav iedomājama. Lielu interesi izraisīja plāns, kas paredz 16 Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm iesaistīties Ķīnas preču transportēšanā uz Rietumeiropu pa sauszemes maršrutu ar ķīniešu izdomātu nosaukumu - Jaunais zīda ceļš. 16+1 ir Ķīnas iniciatīva, kuras būtība ir aktivizēt sadarbību ar 11 Eiropas Savienības dalībvalstīm un 5 Balkānu valstīm (Albānija, Bosnija-Hercegovina, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Melnkalne, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija) investīciju, transporta, finanšu, zinātnes, izglītības un kultūras jomās.

Piedaloties tehnikuma vadībai, tika diskutēts arī par iespējamo kopsadarbību dažādos ar transporta jomu saistītos projektos.

Ir aizsākts izglītojošu lekciju cikls par dažādiem aktuāliem jautājumiem profesionālās izglītības un apmācības jomā Latvijā, Eiropā un pasaulē.

Informāciju sagatavoja: Projektu nodaļa


Поиск...