Radošs seminārs ''Sociālais uzņēmējs''

Trešdien, 7. decembrī, Ogres tehnikumā notika profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem un pasniedzējiem izglītojoši radošs seminārs ''Sociālais uzņēmējs'', kurā piedalījās arī mūsu izglītības iestādes pārstāvji – vispārizglītojošo un profesionālo priekšmetu skolotājs Dmitrijs Sirotko un TT-31 grupas audzēknes Tatjana Belousova un Viktorija Latvele.

1   2   3

 

 

 

 

 

Semināra mērķis bija iepazīstināt audzēkņus ar sociālās uzņēmējdarbības pamatprincipiem un rosināt praktiski pielietot savus iekšējos resursus konkurētspējīgu sociālā biznesa ideju izstrādei, kas veicina vietējo izaicinājumu risināšanu, kā arī sekmē interesi par iesaistīšanos sociālajā uzņēmējdarbībā.

Šobrīd Latvijā ir aktivizējies jautājums par sociālo uzņēmējdarbību un tās likumprojektu. Joprojām lielākā sabiedrības daļa īsti neizprot, kas ir sociālais uzņēmējs, kādas priekšrocības un iespējas paveras šāda veida biznesa veicējam. Tieši šo iemeslu dēļ PPP biedrība ,,Zied zeme“ rīko izglītojošu pasākumu kopumu dažādām sabiedrības grupām.

Kopumā sociālā uzņēmējdarbība ir uzskatāma par neatņemamu Eiropas daudzveidīgās sociālās tirgus ekonomikas sastāvdaļu. Tā balstās uz solidaritātes un atbildības principiem, uz indivīda un sociālo mērķu prioritāti, sekmē sociālo atbildību, sociālo kohēziju un sociālo iekļaušanu. Sociālā uzņēmējdarbība gan ir tikai neliela daļa no sociālās ekonomikas, kas ietver arī iekļaujošu un sociāli atbildīgu uzņēmējdarbību. Sociālie uzņēmumi, kas tiek veidoti sociālās un vides jomas pilnveidei, var darboties kā sociālo pārmaiņu dzinējspēks, piedāvājot arī inovatīvus risinājumus, veicinot iekļaujošus darba tirgus un sociālo pakalpojumu pieejamību ikvienam.

4   5   6

 

 

 

 

 

Semināru vadīja biedrības ,,Zinis” pārstāve Vita Brakovska, kurai ir liela pieredze darbā ar dažādām sociālām grupām (jauniešiem, uzņēmējiem, NVO, senioriem). Semināra laikā Vita Brakovska iepazīstināja ar Sociālo uzņēmējdarbību – tās jēdzienu, izveides pamatprincipiem un priekšrocībām tirgū, kā arī ilgtspējīgiem piemēriem Latvijā. Bija iespēja iepazīties ar pieredzes stāstiem un satikt sociālos uzņēmējus – Sandu Reikmani PIII ,,Ķiparu nams'' vadītāju, dažādu sociālo projektu īstenotāju un kolektīva ieguldījuma platformas ''Projektu banka'' izveidotāju Māri Cīruli.

7   8   9

 

 

 

 

 

Dalībnieki tika aicināti uz atraktīvu un radošu ''NEdarbnīcu'', kuras laikā, darbojoties komandās un pielietojot ''Ērģeļu metodi'', tika veidota un testēta ideja sociālajam biznesam. Komandas apguva biznesa idejas testēšanas un prezentācijas pamatprincipus, noslēgumā prezentējot to auditorijai. Noslēgumā gan skolotāji, gan audzēkņi saņēma apliecinājumu par profesionālo pilnveidi radošajā seminārā.

P.S. Šeit var apskatīt Labklājības Ministrijas sagatavoto video, kas skaidro sociālo uzņēmējdarbību, tās būtību, kritērijus, nošķiršanu no citiem uzņēmējdarbības veidiem, kā arī lielākajiem izaicinājumiem Latvijā! (http://www.socialauznemejdarbiba.lv/kas-ir-sociala-uznemejdarbiba/2016/2/18/video-par-socilo-uzmjdarbbu-ts-btbu-un-kritrijiem )

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko


Поиск...