Ēnu diena ka iespēja iepazīties ar savu izvelēto profesiju!

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Latvijā Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) reģistrēta preču zīme.

Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum.

Šī ir programma, kas jau daudzus gadus sekmīgi iekļauj izglītības procesā karjeras jautājumus, rosinot jauniešus plānot savu nākotni jau skolas laikā. Veidojot sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi, Ēnu diena sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē.

Šogād Ēnu dienā, kura notikusi 15.februārī, piedalījās arī mūsu tehnikuma TT-31 grupas audzēkne Viktorija Latvele. Viktorija iesniedza savu kandidatūru Vecākā nodokļu inspektora vakancei Daugavpils pilsētas domē. Dienas laikā Viktorija “ēnoja” Daugavpils Domes Nekustamā īpašuma nodokļa vecāko inspektori. Ēnu dienas laikā tika pastāstīts par nekustamā īpašuma nodokli un tā likmēm, nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības pārcenošanas niansēm, kā arī iespējamiem nodokļu atvieglojumiem, kurus piemēro Daugavpils pilsētas dome.

Mūsdienās Ēnu diena kā praktiskās karjeras izglītības un profesionālās orientācijas programma ir ļoti nepieciešama mūsu jauniešiem. Darba tirgus attīstības tendences paredz, ka jauniešiem ir jābūt ne tikai apveltītiem ar kādām specifiskām zināšanām, bet arī jāspēj analizēt liela apjoma informācija, jāspēj sarunāties vairākās svešvalodās, un no viņiem tiek sagaidīts tas, ko sauc par emocionālo inteliģenci. Turklāt tehnoloģijas ievieš ļoti būtiskas korekcijas arī pašu profesiju piedāvājumā, regulāri radot jaunas, vēl līdz šim nezināmas profesijas. Tas viss prasa, lai jauniešiem laicīgi būtu iespēja klātienē iepazīties ar profesionālo darba vidi un jau skolas laikā - gadu no gada - iepazīties ar sev interesējošo profesionālās darbības jomu.

Tikai sadarbojoties skolotājiem ar skolēniem un potenciālajiem darba devējiem, mēs varam palīdzēt jauniešiem atrast katram savu vietu dzīvē.

sīkāk par Ēnu dienu Daugavpils pilsētas domē: https://www.youtube.com/watch?v=TtFppjA77jE

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko


Поиск...