„Grāmatzīme no Šveices grāmatas”

3.maijā Daugavpils tehnikumā jau trešo reizi viesojās Šveices biroja Daugavpilī vadītāja Elīna Hrščanoviča. Šoreiz viņa atveda savu ceļojošo instalāciju „Grāmatzīme no Šveices grāmatas”, ko var apskatīt Mendeļejeva ielas korpusa 215.kab. Projekta realizācija notiek sadarbībā ar Šveices vēstniecību un kultūras fondu Pro Helvetia. Projekta ideja – šveiciešu grāmatu/ literatūras popularizēšana. Ceļojošā instalācija „Grāmatzīme no Šveices grāmatas” ar atbilstošiem prezentēšanas pasākumiem tiks rādīta 10 Daugavpils un novada izglītības iestādēs, no kurām pirmā ir Daugavpils tehnikums.

1   2   3

 

 

 

 

 

Elīna pastāstīja EM-21 grupas audzēkņiem par Šveices biroja Daugavpilī mērķiem un darbību, Šveices literāro festivālu tradīcijām. Viņa lasīja šveicietes Milēnas Mozeres romāna „Apkopēju sala” fragmentus, kas tulkots arī latviešu valodā un izdots 2002.g., kā arī šveiciešu literatūras klasiķu Maksa Friša un Frīdriha Direnmata atziņas par vīriešu un sieviešu pasaules uztveri, par dzīves vērtībām. Viena no šveiciešu tradīcijām ir saistīta ar paštaisītām lellēm, kuras katra ģimene glabā kādā kastē kambarī, bet novembra beigās atnes uz istabu un izrotā ar tām palodzes, izdomājot kādu savu stāstu. Arī Elīna no stieples un tekstila izgatavoja lelles šveiciešu gaumē, lai piesaistītu mūsu uzmanību lasošai, izglītotai ģimenei, grāmatu kultūrai, lasīšanai un tekstu veidošanai.

Tad latviešu valodas un literatūras skolotāja Jeļena Dideviča, izmantojot literāro galda spēli ICON POET (autori šveicieši – 3 brāļi Frei), sadalīja audzēkņus 7 grupās (vienai grupai gan bija pārsteigums, jo tās dalībniece bija arī skolotāja Veronika Platkova). Uzdevums – izdomāt un uzrakstīt savu radošo darbu. Katra grupa, metot kauliņus, izvēlējās žanru, ne/laimīgo iznākumu, darbības vietu un 4 vārdus, kurus nepieciešams iesaistīt stāstījumā. Interesantākos stāstījumus audzēkņi lasīja autorkrēslā. Pirmo reizi šo spēli prezentēja 2011. gadā literatūras festivālā Soloturnā. Šī spēle attīsta kreatīvo domāšanu un rakstīšanu jebkurā valodā, tāpēc tā kļuvusi populāra vairākās valstīs.

Pētot citu tautu kultūru, literatūru, tradīcijas, mēs paplašinām savu redzesloku, kļūstam par interesantiem sarunas biedriem, izzinām paši sevi. Pateicamies Elīnai Hrščanovičai par piedāvāto iespēju to izbaudīt.

Informāciju sagatavoja: J. Dideviča


Поиск...