Audzēkņi apmeklē Rīgas termoelektrostacijas

17. oktobrī EM-31 grupas audzēkņi kopā ar profesionālo priekšmetu skolotāju Veroniku Platkovu devās Latvenergo ražotnēs, t.i., Rīgas TEC-1 un TEC-2.

TEC-1 mūs sagaidīja Latvenergo darbinieks Bruno Soms, kas divu stundu laikā iepazīstināja grupu ar termoelektrostacijas vēsturiskiem faktiem, darbības principu un interesantiem gadījumiem ražotnē.

1   2   3

 

 

 

 

TEC-1 uzsāka savu darbu 1955. gadā. Tās funkcija bija un ir nodrošināt centralizētu Rīgas labā krasta apgādi ar siltumenerģiju. Pirms 2005.gada rekonstrukcijas TEC-1 darbojās sadedzinot kūdru, mazutu un dabas gāzi, tās jauda sastādīja 129 MW. Pateicoties rekonstrukcijai šodien termoelektrostacija ir videi draudzīga kombinēta cikla elektrostacija ar 142 MW lielu jaudu. Mūsu audzēkņiem paveicās nofotografēties pie TEC -1 vecā korpusa, jo pašlaik uzsākti tā izjaukšanas darbi.

Pēcpusdienā mēs devāmies uz TEC-2. Izejot personas apliecinošo dokumentu pārbaudi un saņemot aizsargķiveres, mēs nokļuvām TEC-2 teritorijā. Kur elektrostacijas darbinieks Jānis Mertens sagatavoja jautājumus par tikko apskatītu TEC-1. Daži audzēkņi nebija gatavi eksprespārbaudei, bet izskatījās, ka tādā veidā Jānis apzināti motivēja jaunekļus aktīvai sadarbībai.

Jaudīgo 1124 MW TEC-2 darbina tikai ziemas mēnešos vai gadījumos, kad energosistēma nevar segt elektroenerģijas patēriņa pīķus. Tas notiek tāpēc, ka termoelektrostacijās ražotas elektroenerģijas cena ir augstā salīdzinot ar citu elektrostaciju enerģijas cenām. NORD POOL SPOT tirgū dārga elektroenerģija nevar konkurēt ar lēto, piemērām, hidroelektrostacijās ražoto. Sekojošās divās stundās mēs apskatījām divus modernos energoblokus. Staigājām pa mašīnzālēm, kurās klusi rūca gāzes turbīnas. Interesanti, ka apstādinātā turbīna var deformēties sava svara ietekmē, tāpēc to rotē 6 reizes minūtē. Ekskursijas beigās mūs aizveda arī uz veco TEC-2 ēku, kuru plāno aizvērt tuvākajā laikā. Termoelektrostacijas uzskata par stratēģiski svarīgiem objektiem, jo, pārtraucot to darbību, var tikt pārtraukta Rīgas pilsētas siltumenerģijas nodrošināšana, kas vienlīdzīga ar tehnogēno avāriju.

Sakarā ar to gan TEC-1, gan TEC-2 teritorijā ir aizliegts fotografēt.

Toties mums atļāva pēc ekskursijas uzņemt vienu bildi termoelektrostacijas teritorijā.

Informāciju sagatavoja: Veronika Platkova


Поиск...