LR Valsts darba inspekcijas vecākās inspektores Kristīnes Znotiņas-Seņkovičas seminārs audzēkņiem

2017. gada 24. novembrī Daugavpils tehnikumā viesojās LR Valsts darba inspekcijas vecākā inspektore Kristīne Znotiņa-Seņkoviča ar treniņsemināru, lai iepazīstinātu 2. kursa audzēkņus (izglītības programma „Administratīvie un sekretāra pakalpojumi” un „Komercdarbinieks”) ar darbinieku tiesībām un pienākumiem, drošības un veselības aizsardzības jautājumiem darba vietās un iespējamajiem nelaimes gadījumiem darbā. Semināru organizēja skolotājs Dmitrijs Sirotko.

1   5   3

 

 

 

 

Pasākuma mērķis bija iepazīstināt izglītojamos ar LR Valsts darba inspekcijas darbību, kuras galvenā funkcija ir valsts uzraudzības un kontroles īstenošana darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Valsts darba inspekcijas misija ir panākt darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības likumdošanas ievērošanu Latvijā, lai mūsu valstī tiktu izveidota un uzturēta droša, veselībai nekaitīga darba vide un korektas darba tiesiskās attiecības, tādējādi samazinot arodslimnieku skaitu un nelaimes gadījumos cietušo skaitu darba vietā. Praktiskās nodarbības un semināra laikā Kristīne Znotiņa-Seņkoviča, pamatojoties uz reāliem iesniegumiem LR Valsts darba inspekcijā un personīgo pieredzi, pastāstīja par LR VDI darbinieku tiesībām, izmeklējot nelaimes gadījumus darba vietās, nelaimes gadījumu darba statistiku, nereģistrēto nodarbinātību.

KSE-11 un TT-21 grupu audzēkņiem bija iespēja ar attiecīgā speciālista palīdzību patstāvīgi novērtēt riska faktorus dažādās darba vietās (rūpniecībā, birojā, būvlaukumā utt.) un piedāvāt savus risinājumu variantus nedrošu darba apstākļu novēršanai.

4   2   6

 

 

 

 

Seminārā laikā Kristīne Znotiņa-Seņkoviča īpašu uzmanību pievērsa letālo nelaimes gadījumu darbā skaita palielinājumam, jo viena no Valsts darba inspekcijas pastāvīgām prioritātēm ir nelaimes gadījumu skaita darbā samazināšana. Lai arī smago nelaimes gadījumu skaits 2016. gadā ir samazinājies, letālo nelaimes gadījumu skaits ir pieaudzis, proti, 2015. gadā darba vietās bojā gāja 26 darbinieki, savukārt 2016. gadā – 31. Būtiski ir pieaudzis tieši ārzemēs notikušo nelaimes gadījumu skaits – pēkšņi pasliktinoties veselības stāvoklim, bojā gāja 10 darbinieki. Atbildot uz audzēkņu jautājumiem par Valsts darba inspekcijas prioritātēm, Kristīne Znotiņa-Seņkoviča informēja, ka 2017. gadā Valsts Darba inspekcija pastiprinātu uzmanību pievērsa smago un letālo nelaimes gadījumu darbā skaita samazināšanai (prevencijai), kuras ietvaros tiks organizētas tematiskās pārbaudes būvniecībā, sauszemes transporta nozarē, pārtikas un dzērienu ražošanas nozarē un lauksaimniecības nozarē.

Iegūtās zināšanas un iemaņas audzēkņiem palīdzēs veidot konkrētu un striktu izpratni par savas izvēlētās profesijas specifiku, tiesībām un pienākumiem darba vietās, kas turpmāk palīdzēs justies pārliecinātam savā profesionālajā izaugsmē.

Liels paldies Kristīnei Znotiņa-Seņkovičai par ļoti interesantu, aizraujošu un noderīgu semināru mūsu audzēkņiem.

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko


Поиск...