Tikšanās pēc 74 gadiem

Bagāta un daudzveidīga ir mūsu izglītības iestādes vēsture. Tā ir bagāta ar cilvēku dzīves stāstiem, kuri atceras savu mācību gaitas un iestādes vēsturi pēc vairākiem gadiem un dalās tajos ar mums.

Nekādi šķēršļi neietekmēja tā laika jauniešu vēlēšanās mācīties un sasniegt nospraustos mērķus pat bargajā un smagajā Otrā pasaules kara laikā. Nodarbības tehnikuma ēkā Kauņas ielā 25 netika pārtrauktas, jo kvalificētu dzelzceļa speciālistu pieprasījums bija ļoti svarīgs, mācību iestāde izturēja jebkuru režīmu un pārvarēja visas grūtības.

1   2   3

 

 

 

 

Negaidīta un brīnišķīga tikšanās ar bijušo 1944. gada tehnikuma absolventu Hariju Jankovski un viņa paziņu Halinu Martu Siņavsku notika 2018.gada 18.janvārī tehnikuma ēkā Strādnieku ielā 16 bibliotēkas telpā. Mūsu tehnikuma L-21.grupas izglītojamie, grupas audzinātāja Vanda Isate un ilggadējā tehnikuma vēstures glabātāja un cienītāja Ņina Smuļko ar lielu interesi noklausījās tā laika aculiecinieka unikālu, aizraujošu stāstījumu par savas jaunības un mācību gaitām tehnikumā, par ko oficiālajos dokumentos trūkst informācijas. No Jankovska kunga stāstītā: “…Lai iestātos šajā mācību iestādē 1940. gadā, vajadzēja iziet psiho- un medicīnisko pārbaudi Latvijas dzelzceļa virsvaldē Rīgā. Pārbaudes laikā vajadzēja izpildīt piecus psiholoģiskos pārbaudījumus un iziet medicīnisko apskati. Uz vienu vietu skolā bija pieteikušies apmēram 30 skolēni. Gala rezultātus noteica skolas vadība īsi pirms mācību sākuma, …priekšroku dodot Latvijas dzelzceļa kalpotāju dēliem. Tajā laikā tēvs jau bija lokomotīves vadītājs, un es bez lielām problēmām tiku ieskaitīts audzēkņu skaitā. Pēc arodskolas beigšanas, 1944. gada aprīlī, biju Daugavpils lokomotīvju remontrūpnīcas instrumentu ceha strādnieks.” Vēlāk Harijs strādāja Rīgas Dīzeļbūves rūpnīcā, pabeidza Rīgas Politehnisko tehnikumu, Latvijas Universitātes mehānikas fakultāti, Rīgas Politehnisko institūtu, strādāja par pasniedzēju Rīgas Industriālajā tehnikumā, Rīgas Politehniskajā institūtā, bija par Rīgas Cietmetālu instrumentu projektēšanas biroja direktoru.

4   5   8

 

 

 

 

Pēc mūsu sarunas ar viesiem nodaļas vadītājs Artūrs Dauģerts sarīkoja ekskursiju pa tehnikuma telpām. Iepazīstoties ar tehnikuma mācību telpām un iekārtām ekskursijas laikā, ievērības cienīgs absolvents Harijs Jankovskis pateica: „Mēs tajā laikā varējām tikai sapņot par tādu tehnikumu”.

Sirsnīga pateicība Vandai Isatei, Artūram Dauģertam, Natālijai Vasiļjevai, Dacei Lazdiņai, Ludmilai Lukjanskai, Intai Laurenai, Nataļjai Jurkevičai par šīs tikšanās organizāciju un atbalstu.

Informāciju sagatavoja: Profesionālās izglītības skolotāja Ņina Smuļko


Поиск...