Ēnu diena – Tava ceļazīme nākotnei!

2018. gada 14. februārī norisinājās Junior Achievement Latvija (JA Latvija) organizētais karjeras izglītības lielākais pasākums skolu jauniešiem ĒNU DIENA.

1   2   3

 

 

 

 

Šogad ēnotājus ar dažādām profesijām iepazīstināja 1542 ēnu devēji no visas Latvijas, kas ir par 17 % vairāk nekā 2017. gadā, kopumā piedāvājot 8044 vakances. Liela ir arī skolēnu interese par ĒNU DIENU — portālā www.enudiena.lv šogad reģistrējušies 49 000 potenciālo ēnotāju iepretim pagājušā gada 41 500 ēnot gribētājiem. Visvairāk ēnotāju šogad pieteikušies no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas un Jelgavas Valsts ģimnāzijas. Aktīvākas ēnotājas ir meitenes — 65 % no ĒNU DIENAS dalībniekiem.

Šogad pieprasītākās profesijas skolēnu vidū ir programmētājs (294 pieteikumi), ārsts (274), radio diktors (255), gaisa kuģa stjuarts (204), fizioterapeits (177), sabiedrisko attiecību speciālists (153), ugunsdzēsējs (146), arhitekts (132), jurists (130), neatliekamās medicīnas palīdzības ārsta palīgs (125).

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Latvijā Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) reģistrēta preču zīme. Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izvēlēties savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Šogād Ēnu dienā piedalījās arī mūsu tehnikuma TT-21 un TT-31 grupas audzēkņi: Arīna Ozerska, Margarita Kostigova, Anžela Mitroščenko, Ņikita Ziņenko. Praktiski visi audzēkņi izsaka vēlmi “ēnot” darbiniekus valsts pārvaldē, kas liecina par to, ka jau tagad, būdami tehnikuma audzēkņi, viņi interesējas par iespējamām prakses vietām un darba iespējām valsts sektorā.

4   5   6

 

 

 

 

Arīna iesniedza savu kandidatūru personāla lietu pārzines vakancei Daugavpils pilsētas domē, Margarita pieteicās karjeras konsultanta vakancei Nodarbinātības valsts aģentūrā, Anžela “ēnoja” LIAA Daugavpils biznesa inkubatora vadītāju, bet Ņikitu ieinteresēja VID Daugavpils vecākās muitas uzraudzes amats.

Ir ļoti patīkami, ka potenciālie darba devēji redz mūsu audzēkņos lielu potenciālu, pozitīvi novērtē audzēkņu iegūtas zināšanas PIKC “Daugavpils tehnikumā” un spēju pielāgoties potenciālo darba devēju prasībām.

Dažu ēnu devēju ATZIŅAS:

Andrejs Zelčs, LIAA Daugavpils biznesa inkubatora vadītājs: “Anžela izrādīja lielu interesi par izvēlēto profesiju, tika iepazīstināta ar darba specifiku, piedalījās jautājumu apspriešanā ar inkubatora sadarbības partneriem un darbiniekiem. No viņas puses tika uzdoti daudzi praktiski jautājumi. Ēnotāju interesē uzņēmējdarbības attīstība reģionā, redzama iepriekšējā pieredze šī jautājuma pētīšanā. Uzskatu šīs dienas sadarbību par ļoti pozitīvu, saskatu Anželā potenciālu uzņēmējdarbībā un valsts pārvaldē nākotnē”.

Lilita Drele, VID Daugavpils MKP “Preču stacija” vecākā muitas uzraudze: “Ņikita sekmīgi pildīja uzticētos pienākumus, piemīt augsta atbildības sajūta un pienākuma apziņa, ļoti interesējās par MKP darba specifiku. Izmanto katru iespēju gūt jaunas zināšanas un pilnveidot sevi.”

Rita Ļebedeva, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes personāla lietu pārzine: “Arīna izrādīja lielu interesi par pienākumiem un prasībām darbā. Arīnai piemīt spēja uztvert un izvērtēt sniegto informāciju, kas būs noderīga izvēloties tālāko profesionālo darbību.”

Mūsdienās Ēnu diena kā praktiskās karjeras izglītības un profesionālās orientācijas programma ir nepieciešama mūsu jauniešiem vēl vairāk kā jelkad agrāk. Darba tirgus attīstības tendences paredz, ka jauniešiem ir jābūt ne tikai apveltītiem ar kādām specifiskām zināšanām, bet arī jāspēj analizēt liela apjoma informācija, jāspēj sarunāties vairākās svešavalodās un no viņiem tiek sagaidīts tas, ko sauc par emocionālo inteliģenci. Tikai sadarbojoties skolotājiem ar skolēniem un potenciālajiem darba devējiem, mēs varam palīdzēt jauniešiem atrast katram savu vietu dzīvē.

Palīdzību ēnojamo darbu vietu atlasē, izvēlē un sagatavošanā Ēnu dienas aktivitātēm (rekomendācijas, motivācijas vēstules sagatavošana, iepazīstināšana ar uzņēmumu darba specifiku utt.) sniedza PIKC “Daugavpils tehnikuma” vidējās profesionālās izglītības skolotājs Dmitrijs Sirotko

Šeit var apskatīt video par Ēnu dienu Daugavpils pilsētas domē:

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko


Поиск...