Kā Jūs domājāt, ko nozīmē psiholoģiskā problēma?

psiholog probl_1Tā ir problēma, kura ienes dzīvē sajūtamu diskomfortu, neapmierinātības sajūtu, spriedzi un nomāktību. Tā ir problēma, kuras risināšanai ir nepieciešamas psiholoģiskās zināšanas, iemaņas un prasmes, psiholoģiskais spēks un citi psiholoģiskie resursi.

Lai paskaidrotu tikko teikto, izskatīsim konkrētu psiholoģiskās problēmas piemēru, kurš tieši septembrī ir ļoti aktuāls.

Jaunietis, kuram ir 16 (…) gadi, brauc prom no mājām, lai mācītos mācību iestādē citā pilsētā. Kāda viņam varētu rasties problēma? Tā ir nepieciešamība iepazīties ar jauniem cilvēkiem (vienaudžiem un pieaugušajiem) un pierast pie jaunajiem dzīves noteikumiem (gan jaunajā dzīves vietā, gan jaunajā mācību iestādē), kā arī skumjas pēc mājām un draugiem.

Kas ir nepieciešams, lai šo problēmu veiksmīgi pārvārētu? Pirmkārt, ir vajadzīgas iemaņas saskarties ar citiem cilvēkiem – būt komunikablam, laipnam, ar humora izjūtu, izpalīdzīgam, tolerantam, spējīgam pastāstīt kaut ko interesantu, iespējams, spējīgam kaut kam iemācīt citus utt. Otrkārt, jābūt spējai tikt galā ar savām emocijām, kas nozīmē, jābūt kaut kādiem konkrētiem paņēmieniem, ko darīt tad, kad esi dusmīgs, kad tev ir skumjas, kad tev ir garlaicīgi utt. Treškārt, ir nepieciešami tādi resursi kā paša vēlme risināt problēmu, laiks, kāda uzticīga persona, ar kuru var padalīties ar bēdām, pašorganizācija un patstāvība utt.

Jo cilvēkam vairāk piemīt viss augšup minētais, jo vieglāk viņam tikt galā ar problēmu. Bet ko darīt, ja tev visa tā pietrūkst? Jāmeklē iespējas sevī attīstīt tās iemaņas un prasmes, kuru pietrūkst, kā arī jāmeklē palīdzība pie citiem cilvēkiem, kam arī ir bieži vajadzīga liela drosme.

Viens no iespējamiem variantiem tikt galā ar problēmu ir psihologa apmeklējums. Tas ir cilvēks, kurš atbalstīs tevi, kopā ar tevi spriedīs par to, kā tev pietrūkst, meklēs iespējas un variantus, kā trūkstošo attīstīt, palīdzēs pārvarēt bailes un citas grūtības, kuras neļauj tev pašam tikt galā ar problēmu.

Tehnikumā psihologu var atrast Varšavas ielas korpusā 110. kabinetā.

Kā arī Jūs vienmēr varat sazināties ar mani pa e-pastu, atradot e-klasē skolotāju Viktoriju Ševeļkinu vai rakstot uz adresi Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Pieņemšanas laiks šajā semestrī ir:

Otrdien 8.30 -17.00

Trešdien 8.00 -11.30

Ceturtdien 8.30 -17.00

Piektdien 12.30 -15.00

Informāciju sagatavoja: psiholoģe Viktorija Ševeļkina


Поиск...