Tikšanās ar dzejnieci

9.oktobrī EM-21 gr. audzēkņi kopā ar latviešu valodas un literatūras skolotāju J. Dideviču un grupas audzinātāju Z. Podskočaju devās uz Latgales Centrālo bibliotēku, lai tiktos ar dzejnieci, literatūrzinātnieci, latviešu valodas un literatūras skolotāju, politiķi Ivetu Ratinīku. 2011. gadā viņa izdevusi dzejas krājumu "Rūgts", bet 2018. gadā - 2. dzejas krājumu "tikko & tikai". Audzēkņi baudīja mūsdienu sievietes dzejas valodu, mēģināja atšifrēt metaforas, iesaistījās dialogā. Ar ko atšķiras “parasts” cilvēks no dzejnieka? I. Ratinīka uzskata, ka dzejnieki uztver laiku relatīvi; meklē asociācijas, līdzību, bet vienkāršs cilvēks apraksta krāsu, lielumu, daudzumu.

“klusēt ar ādu./ klusēt ar ādas nepieskaršanos taustiņiem./ klusēt ar acu neatvēršanu./ klusēt ar neelpošanu. klusēt.”

Pati dzejniece saka: “Otrajā krājumā daudz vairāk vietas acumirklim. Noslēpumam. Nepateiktajam. Mazāk rūgtuma, iespējams.”

Dzejniece atklāj noslēpumu: jo laimīgāks cilvēks, jo mazāk un retāk tas raksta, jo dzeja ir sevis, mīlestības, patiesības meklēšana. Šobrīd viņas laime un iedvesmas avots ir viņas mazais bērns. Gan kā politiķe, gan kā dzejniece viņa ir optimiste, jo uzskata, ka sabiedrību var mainīt, runājot ar to, uzmanīgi pieklauvējot sirdīm – “mums visiem / tādas trauslas porcelāna sirdis”.

Aicinu pievērsties mūsdienu dzejai, vai nu baudot to, vai strīdētos un apšaubot to. Tikai lasiet un bagātiniet sevi!

Informāciju sagatavoja: Jeļena Dideviča


Поиск...