sem school_logo

 

 

Ekonomikas skolotājs piedalās kursos Itālijā

Ekonomikas skolotājs Dmitrijs Sirotko oktobrī piedalījās kursos “Uzņēmējdarbības izglītība” („Enterpeneurship Education”) Soverato, Itālijā. Kursus vadīja kultūras asociācijas “JUMP” (Associazione Culturale Jump) eksperti Pietro Curatola, Erika Gerardini no Itālijas un Romina Mazzotta no Skotijas. Kursu dalībnieki bija skolotāji no Portugāles, Lietuvas, Vācijas, Somijas un Latvijas.

1   2   3

 

 

 

 

Soverato ir neliela pilsētiņa Katandzāro provincē (Kalabrijas reģions) ar 10 tūkstošiem iedzīvotāju. Pilsēta var lepoties ar savu antīko arhitektūru. Katandzāro provincei, kurai raksturīgs neizdevīgs ģeogrāfiskais izvietojums (kalnaina vide, nesakārtota infrastruktūra) un vāji attīsīta uzņēmējdarbība, kultūras asociācija “JUMP” (dibināta 2012. gadā) palīdz veicināt jauniešu iniciatīvas, lai radītu un attīstītu savu biznesu.

4   5   6

 

 

 

 

Dmitrijs Sirotko stāsta:

“Visinteresantākais pasākums bija zīdtārpiņu audzētavas - fermas apmeklējums San Floro pilsētā (Badolato komūna), kur ražo dabīgo zīdu. Badolato komūna ir izvietojusies nelielā ciemā augstu klintīs, kuru pēc 1961.gada zemestrīces pameta gandrīz visi tās iedzīvotāji. Lai atgrieztu atpakaļ iedzīvotājus šajā ciemā, Badolato pašvaldība īsteno neierastu biznesa plānu, piedāvājot šajā ciemā visiem interesentiem iegādāties bezmaksas nekustāmo īpašumu, ar nosacījumu – ja viņi paliks šeit dzīvot un investēs līdzekļus ciema attīstībā. Fermas apmeklēšanas laikā bija lieliska iespēja iepazīties ar interesantu uzņēmējdarbības praksi, apskatīt visu biznesa attīstības ciklu un pašam iegūt zīdaino pavedienu no zīdtārpiņiem, izmantojot amatniecības ražošanas rīkus.

7   8   9

 

 

 

 

Šo biznesu radīja un attīstīja gados jauna uzņēmēja, kura, pateicoties savai vēlmei attīstīt un popularizēt savu reģionu, radīja ražotni dabiskā zīda ražošanai. Blakus ražošanas telpām izvietots veikaliņš, kurā var iegādāties roku darbā veidotus dažādus dabiskā zīda izstrādājumus. Apmeklētājus priecē arī izveidota muzeja kolekcija, kur uzskatāmi var iepazīties ar dabiskā zīda ražošanas ceļu. Interesanti, ka no viena zīdtārpiņa kokona var pagatavot no 800 līdz 1000 m zīda pavediena, bet viens kilograms dabiskā zīda maksā 800 eiro.

10   11   12

 

 

 

 

Kursu programmas ietvaros notika konference, kuras laikā skolotāji no dažādām ES valstīm iepazinās ar Erasmus+ programmas piedāvātām uzņēmējdarbības iniciatīvām, kā arī novitātēm izglītības darbā.

Konferenci vadīja kultūras asociācijas “JUMP” izpilddirektors Pietro Curatola, kurš ilgu laiku strādājis Kalabrijas reģiona banku sektorā, izvērtējot finansējuma piešķiršanu perspektīviem projektiem.

Kursu laikā es apguvu jaunus metodiskus paņēmienus – kā ar daudzveidīgiem līdzekļiem mācību procesu padarīt interesantāku un kā labāk izskaidrot grūtākus un sarežģītākus jautājumus. Uzzināju informāciju par biznesa plāna struktūras pamatiem (“Business Plan Components”), dažādām didaktiskām spēlēm uzņēmējdarbības apmācībā. Īpaši interesantas bija tēmas par skolotāju un audzēkņu sadarbības iespējām digitālo tehnoloģiju laikā, start-up attīstības iespējām dažādās biznesa interneta platformās, ideju atlasi uzņēmējdarbības uzsākšanai katra konkrētā reģiona apstākļos.

13   14   15

 

 

 

 

Šie kursi palīdzēs attīstīt audzēkņos nepieciešamās prasmes konkurētspējas palielināšanā darba tirgū, kā arī integrēt atsevišķas mācību aktivitātes mācību procesā.

Šī unikālā iespēja deva jaunas idejas un ierosmes darbam – kā strādā skolotāji citās ES valstīs, kā tiek organizēts mācību process, kā skolotāji attīsta savu karjeru un pilnveido savu personību, lai sasniegtu augstus rezultātus darbā ar audzēkņiem.”

Kursu noslēgumā skolotājs saņēma kultūras asociācijas “JUMP” izsniegtu apliecību un Europass Mobility dokumentu.

Daugavpils tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto projektu “Daugavpils tehnikuma skolotāju pieredze Eiropā” (Nr. 2018-1-LV01-KA101-046840) līdzfinansē Eiropas Savienība. “Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.”

Informāciju sagatavoja: Projektu un ārējo sakaru nodaļa


Поиск...