Stažēšanās programma “Projekta mērķa grupas stažēšanās Latvijā loģistikas nozarē”

Mūsdienu uzņēmējdarbības sekmes nosaka laiks, kad uzņēmējs saņem naudu, realizējot preci. Lai šo laiku samazinātu, jāveido pircējam labvelīgi pirkšanas apstākļi. Šajā procesā, no vienas puses, tiek veikts pakalpojums pircējam, bet no otras – precei radīta pievienotā vērtība.

Līdz ar to uzņēmējdarbības loģistika ir zinātne par ražošanai nepieciešamo izejvielu un preču iepirkšau, kā arī iepirkto vai saražoto preču sadali, piegādājot tās lietotājiem ar maksimālu servisu, taču vienlaikus taupot izmaksas un apgrozamos līdzekļus preču krājumos, kā arī īstenojot kopējo mērķi palielināt uzņēmējdarbības kapitāla rentabilitāti.

1   2  3

 

 

 

 

 

Pēdējo desmit gadu laikā loģistikas nozīme pasaules tautsaimniecības attīstībā pieauga vairākkārt, bet loģistikas speciālisti kļuvuši par vieniem no pieprasītākajiem darba tirgū. Lai būtu starptautisko loģistikas attīstības tendenču kursā, arī Daugavpils tehnikuma skolotāji pastāvīgi pilnveido savas zināšanas un prasmes, piedaloties dažādos ERASMUS projektos, uzņemējdarbības semināros un VISC stažēšanās programmās.

No 03.12 līdz 07.12.2018. Daugavpils tehnikuma vispārizglītojošo un profesionālo priekšmetu skolotājs Dmitrijs Sirotko piedalījās stažēšanās programmā “Projekta mērķa grupas stažēšanās Latvijā loģistikas nozarē” VISC ESF projekta "Profesionālās izglītības iestāžu efektīva pārvaldība un personāla kompetences pilnveide" (Vienošanās Nr. 8.5.3.0/16/I/001) ietvaros. Projekta sadarbības partneris ir Civitta Latvija.

Nedēļas laikā 10 loģistikas skolotāji no dažādām Latvijas izglītības iestādēm pilnveidoja savas zināšanas un prasmes dažādos loģistikas uznēmumos un organizācijās. Pateicoties Civitta Latvija uzņēmuma vadītājai Annai Rozenfeldei un vecākajai konsultantei Līgai Vanagai stāžešanās grupas dalībniekiem bija unikāla iespēja apmeklēt tādu uzņēmumu teritorijas, noliktavas un pārvaldības centrus, kur parasti piekļuve parastajiem iedzīvotājiem ir strikti aizliegta, jo tiem ir noteikts valsts stratēģiskās nozīmes objekta statuss, bet piekļuve dažāda veida informācijai ir stipri ierobežota valsts drošības vai komercnoslēpumu saglabāšanas nolūkos. 5 dienu laikā ļoti intensīva tempā grupas dalībnieki apmeklēja gan valsts, gan privātos loģistikas uzņēmumus, mācību iestādes un loģistikas asociācijas: Rīgas Brīvostas pārvalde, Latvijas Pasts, BLS loģistikas centrs SIA “Baltic Logistic Solutions”, Transporta un sakaru institūts (TSI), VAS “Latvijas gaisa satiksme”, VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”, SIA Schenker, Autopārvadātāju asociācija “Latvijas Auto”, SIA Omniva, Latvijas Loģistikas asociācija. Visos uzņēmumos notika aktīvas diskusijas par konkrētiem loģistikas problēmjautājumiem, praktiskās apmācības dažādās jomās, kā arī apspriešana, kādā veidā ir iespējams pietuvināt un integrēt teoretiskās zināšanas praktiskā apmacībā, lai praksē uzņēmumos audzēkņi dotos profesionāli sagatavoti, ņemot vērā arī konkrētu uzņēmumu specifiku un darba pieeju.

Pirmajā dienā grupas dalībnieki iepazinās ar Rīgas Brīvostas pārvaldes un Latvijas Pasts darbības specifiku. Rīgas Brīvostas pārvaldes apmeklēšanas laikā sabiedrisko attiecību speciāliste Vita Gerharde dalījās ar informāciju par Rīgas ostas darbības modeli, darbības rezultātu rādītājiem un lielākiem projektiem. Grupas dalībnieki apmeklēja arī Kuģu satiksmes vadības centru un iepazinās arī ar Rīgas ostas kapteiņdienesta darbību.

4    5   6

 

 

 

 

 

Latvijas Pastā vizītes laikā tika apspriesti tādi visaktuālākie jautājumi kā novitātes noliktavu diģitalizācijas un robotizācijas procesos, jaunākie IKT un tehnoloģiskie risinājumi kravu pārvadājumu jomā, maršrutēšanas nozīme un aktualitātes loģistikas procesu norisē. Ir vērts atzīmēt, ka tradicionālā pasta pakalpojumu daļa, kuru raksturo universālais pasta pakalpojums, piemēram, vēstuļu un abonēto preses izdevumu piegāde, šobrīd uzskatāmi par visai izaicinošiem pakalpojumiem, jo pēdējos gados līdz ar interneta tehnoloģiju attīstību šajā segmentā vērojamas būtiskas apjoma izmaiņas. VAS Latvijas Pasts 2017.gadā iesaistījās e-komerciju sūtījumu piegādēs no Āzijas uz trešajām valstīm partnerībā ar vienu no lielākajām pasaules loģistikas kompānijām – Alibaba grupas uzņēmumu Cainiao, ar kuru pilnībā veikta datu integrācija un virkne citu pasākumu projekta veiksmīgai īstenošanai.

7    8   9

 

 

 

 

 

Otrajā dienā visiem grupas dalībniekiem milzīgo interesi izraisīja BLS loģistikas centra SIA “Baltic Logistic Solutions” pielietojamas darba metodes dažādu noliktavu darbības specifikā un speciāli izstrādāti metodiskie materiāli jauno darbinieku apmācībai.

10    11   12

 

 

 

 

 

Trešajā dienā stažieri varēja pietuvināties aivosatiksmes organizēšanas tehniskai pusei un aviopārvadājumu organizēšanai. Apmeklējot VAS “Latvijas gaisa satiksme”, stažēšanās dalībniekiem bija patiešām unikāla iespēja iepazīties ar civilās aviācijas jomu, drošas gaisa satiksmes vadību un organizēšanu LR gaisa telpā. Pateicoties Attīstības departamenta vecākā eksperta Raimonda Igžnaita un GSVC lidojumu vadītāja Andreja Požarska profesionālām un izsmeļošām atbildēm, skolotājiem izdevās apmeklēt gaisa satiksmes vadības centru (GSVC), gaisa satiksmes vadības torni un iejusties gaisa satiksmes dispečera lomā. VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”vizītes četru stundu laikā stažieri iepazinās ar lidostas darbības procesiem, gaisa kuģu un pasažieru apkalpošanas specifiku, mācību centra darbību, saistīto uzņēmumu darbības niansēm lidostas teritorijā. Skolotājiem bija piedāvāta lieliska ekskursija pa terminālu un lidlauku, dodot iespēju iepazīties ar aviācijas drošības dienesta darbības specifiku, VIP pakalpojumiem, bagāžas saņemšanas procesa maršrutizācijas īpatnībām, kuģu apkalpē iesaistīto tehniku.

13    14   15

 

 

 

 

 

Nākamajā dienā stažieri apmeklēja vienu no vislielākajiem loģistikas pakalpojumu sniedzējiem DB Schenker un autopārvadājumu asociāciju “Latvijas Auto”. DB Schenker ir līderis savā nozarē, kompānija piedāvā loģistikas līgumpakalpojumus un starptautiskos gaisa, jūras, sauszemes un kombinētos pārvadājumus saviem klientiem. Piecu stundu laikā skolotāji uz prakstiskiem piemēriem iepazinās ar DB Schenker Latvia pieeju loģistikas procesos, termināla un centrālās noliktavas darbības īpatnībām, cilvēkresursu vadību un sadarbību ar izglītības iestādēm. Autopārvadājumu asociācijas “Latvijas Auto” prezidents Valdis Trēziņš darba grupas vizītes laikā dalījās ar informāciju par normatīvo aktu un regulu aktualitātēm Latvijā un Eiropas Savienībā kravu pārvadājumu jomā.

16    17   18

 

 

 

 

 

Nobeigumā skolotājiem notika praktiskās apmācības SIA Omniva un diskusiju panelis Latvijas Loģistikas asociācijā (LLA). Omniva ir starpautisks loģistikas uzņēmums, kas piedāvā netradicionālus pasta pakalpojumus Baltijas reģionā, izvēloties nogādāt sūtījumus uz koncentrētām saņemšanas vietām – pakomātiem. Skolotāji uz savas pieredzes mācījās, kā notiek sūtījumu šķirošana un sūtījumu piegāde, apbraukājot konkrēto maršrutu Rīgas centrā un izpildot Omniva kurjera pienākumus.

Šīs stažēšanās patiešām ir ļoti noderīgas profesionālo priekšmetu skolotājiem, jo dotais apmācības formāts atļauj ieraudzīt, kā teorētiskās zināšanas tiek piemērotas reālajā dzīvē, uzzināt kaut ko jaunu tieši no savas jomas profesionāļiem-praktiķiem, izdiskutēt problēmjautājumus ar saviem kolēģiem, konkrētas loģistikas jomas ekspertiem, kā arī dibināt jaunus kontaktus. Gribu izteikt lielu pateicību Civitta Latvija uzņēmuma vadītājai Annai Rozenfeldei un vecākajai konsultantei Līgai Vanagai par lieliski organizētiem pasākumiem, grupas menedžmentu un radošām diskusijām. Ar visiem, kurus interesē aktualitātes loģistikas nozarē vai informācija par konkrētiem uzņēmumiem, esmu gatavs dalīties savās zināšanās un stažēšanās laikā saņemtiem darba materiāliem, prezentācijām un kontaktiem.

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko


Поиск...