Psiholoģes saruna ar 3. kursa audzēkņiem par pirmseksāmena stresa pārvarēšanas paņēmieniem

Klases stundu laikā bija veikts pētījums, kura rezultātā audzēkņi paši novērtēja savu stresa līmeni pirms eksāmeniem. Viņi ar asociatīvo karšu palīdzību skaidroja eksāmena nozīmi un lika savam pirmseksāmena uztraukumam balli, kur 0 nozīmēja, ka es pavisam neuztraucos un 10 – mans uztraukums ir pārāk liels.

1   2   3

 

 

 

 

Kopumā sevi novērtēja 129 audzēkņi no 10 grupām. Rezultāti liecina, ka 49% audzēkņu izjūt vidēja līmeņa stresu, 33% audzēkņu pirms eksāmeniem nestreso, 12% audzēkņu izjūt stresu augstā līmenī un 5% audzēkņu ļoti pārdzīvo pirms eksāmeniem.

Katrā grupā audzēkņi atbildēja, kādus paņēmienus viņi lieto stresa pārvarēšanai ikdienā un pirms pašiem eksāmeniem.

Paņēmiens

Cik grupu no 10 nosauca šo paņēmienu

Paņēmiens

Cik grupu no 10 nosauca šo paņēmienu

Ēdieni

10

27.Psihologs

2

Miegs

10

28.Reliģija

2

Mūzika

10

29.Samierināšanās

2

Saskarsme

10

30.Skaistumkopšana

2

Sports

9

31.Iepirkšanās

2

Svaigs gaiss, pastaiga

9

32. Anekdotes, smiekli

2

Alkohols

8

33.Antistresa rotaļas

2

Smēķēšana

8

34.Antistresa zīmējumi

2

Gatavošanās eksāmenam

7

35.Ceļojums

2

Video, filmas

7

36.Darbs

2

Pozitīvas domas

6

37.Duša

2

Nomierinošās zāles

6

38.Dziedāšana

2

Grāmatas

5

39.Mājas kārtošana

2

Braukšana ar auto

4

40.Meditācija

2

Datorspēles

4

41.Ticība sev

Dzīvnieki

4

42.Dejas

Elpošanas tehnikas

4

43.Ēdienu gatavošana

Košļene

4

44.Kartupeļu mizošana

Sekss

4

45.“Burbuļainā” plēve

Tēja

4

46.Kāda pasākuma apmeklējums

Ūdens

4

47.Ģitāra

Baseins

3

48.Makšķerēšana

Ģimene

3

49.Pikniks

Kliegšana

3

Kaušanās

3

Raudāšana

2

Ļoti priecina, ka daudzi lieto veselīgus un ļoti lietderīgus stresa pārvarēšanas paņēmienus, bet diemžēl starp tiem arī ar augstu rādītāju parādās alkohols un smēķēšana. Psiholoģe centās skaidrot, ka šie paņēmieni dod tikai atbrīvošanās ilūziju.

Aizejot uzsmēķēt, cilvēks tiešām nomierinās, taču ne jau ieelpoto tabakas dūmu dēļ. Dūmos esošais nikotīns pats par sevi ir stimulējoša, nevis nomierinoša viela. Pīppauze vienkārši ir iespēja novērst domas no problēmām, apkopot tās, parunāties ar klātesošajiem. Taču to pašu var izdarīt arī bez cigaretes, piemēram, aizejot mierīgā vietā ieturēt pauzi vai vienkārši izejot laukā, apmest loku ap ēku un izvēdināt galvu.[2]

Lietojot alkoholu stresa pārvarēšanai, īstenībā cilvēki padara situāciju vēl ļaunāku. Alkohols veicina adrenalīna sekrēciju, izraisot šādas problēmas: nervu spriedzi, aizkaitināmību un bezmiegu. Lielās devās alkohols palielina tauku uzkrājumus ap sirdi un novājina imunitāti. Alkohols arī ierobežo aknu spējas izvadīt toksīnus no ķermeņa. Stresa ietekmē organisms pastiprināti ražo dažādus toksīnus. Ja nenotiek to filtrēšana aknās, šie toksīni turpina cirkulēt organismā un rada nopietnu kaitējumu. [1] Vēl viens paņēmiens, kuru minēja vairāk kā puse grupu, ir nomierinošās zāles. Šo metodi psiholoģe komentēja arī kā nevisai labu. Jo šīs zāles ir ļoti dažādas. Vienmēr jāzina, kā kāds preparāts ietekmēs tieši jūsu organismu. Ir zāles, kuras var ietekmēt gan uzmanības koncentrāciju, gan domāšanas procesu kopumā. Tāpēc tabletes vietā labāk iedzert melisas tēju, glāzi ūdens.

Kliegšana un kaušanās var būt arī gan par sliktiem, gan par labiem paņēmieniem. Ļoti efektīvi var izlaist tvaiku, kliedzot kaut kur mežā, kad tu vairs nevienam netraucē. Tāpat labi izpaust emocijas sporta zālē, sitot pa boksa maisiņu. Tādā veidā tu nevienam nekaitē, bet savu spriedzi noņem.

Psiholoģe akcentē:

1. Labākais palīgs cīņā pret pirmseksāmena stresu ir sagatavošanās!

2. Veselīgs dzīvesveids un nodarbes, kuras mums sniedz baudu, ir relaksējošas.

3. Pirms paša eksāmena ir svarīgi iedvesmot sevi uz veiksmi, atslābināt muskuļus un pareizi elpot!

Izmantotie avoti:

1. http://stresaprofilakse.lv/Uzturs.php

2. http://www.delfi.lv/vina/veseliba/vesela-un-laimiga/miti-un-patiesiba-par-alkohola-un-cigaresu-labveligo-ietekmi.d?id=47311981&page=4

Informāciju sagatavoja: psiholoģe V. Ševeļkina