erasmus dt_logo

 

 

Projekta darba grupa pieredzes apmaiņas vizītē Vācijā Erasmus+ projekta ietvaros

No 2. līdz 9.novembrim Daugavpils tehnikuma 2 cilvēku darba grupa piedalījās Erasmus+ programmas pieredzes apmaiņas projektā "Profesionālās izglītības koncepcija attīstībā" Vācijas pilsētā Rotenburgā. Pieredzes apmaiņas vizītē piedalījās skolotāji Dmitrijs Sirotko un Alla Vagele. Projekta sadarbības partneris ir Rotenburgas BBS (Berufs Bildende Schulen) Eiropas skola Vācijā, Rotenburgā.

1   2   3

 

 

 

 

Projekta mērķis – plaša spektra pieredzes apmaiņa par dažādām tēmām: nodarbību hospitēšana savā profesionālajā nozarē, profesionālo programmu un metodisko izstrādņu izzināšana, uzņēmumu sadarbības un kooperācijas principi ar profesionālajām izglītības iestādēm, kā arī dalībnieku svešvalodas zināšanu pilnveidošana, jaunu zināšanu un kompetenču gūšana profesionālās izaugsmes veicināšanai. Programmā bija paredzēta mācību stundu apmeklēšana un iepazīšanās ar skolas pieredzi sadarbībā ar partneruzņēmumiem, Vācijas tradīcijām un kultūru.

4   5   6

 

 

 

 

Katrs dalībnieks apmeklēja vācu kolēģu mācību stundas savā priekšmetā – ekonomika, tehniskā grafika, tehniskās komunikācijas. Pieredzes apmaiņas vizītes laikā notika pārrunas ar kolēģiem par labākas prakses piemēriem un inovatīvo pieredzi. Projekta dalībnieki īpašu uzmanību pievērsa materiāltehniskās bāzes līdzekļiem, ievēroja augsto skolēnu motivāciju.

Nedēļas laikā skolotājiem bija unikālā iespēja iepazīties ar jauno izglītības COOL (Cooperatvies Offense Lernen) metodiku, kuru aprobē un attīsta Rotenburgas BBS (Berufs Bildende Schulen) Eiropas skolā. COOL metodiku piemēro, kad audzēkņiem ir krasi izteiktā nevēlēšanās mācīties, ir dažādas problēmas ar pašorganizāciju un plaši izteikta personības individualizācija. Pateicoties šādai metodikai katrs audzēknis mācās strādāt ne tikai individuāli, bet arī grupās, aktīvi piedalīties mācību procesā, domāt un pieņemt lēmumus kolēģiāli, sekot saviem panākumiem, kā arī attīstīt sevī pašorganizāciju.

7   8   9

 

 

 

 

Pedējos gados COOL metodiku aktīvi un plaši izmanto Austrijā un Vācijā. Rotenburgas BBS (Berufs Bildende Schulen) Eiropas skolā to aktīvi atbalsta skolas vadība, jo COOL metodikas principu ievērošana ļauj attīstīt mācību procesa caurspīdīgumu, paaugstināt mācību vielas apgūšanas kvalitāti, izveidot jaunu attiecību kultūru skolā. Skolas menedžments šīm mērķim piedāvā audzēkņiem nepieciešamās telpas koleģiālam darbam kur iespējams noteikt grupas potenciālu, apspriest grupas dalībnieku iniciatīvas un attiecības. Piemērojot šo metodiku audzēkņiem jau ir iepriekš zināms stundu skaits un tēmas, tādā veidā tiek dota iespēja sagatavot un uzdot skolotājiem viņu interesējošus jautājumus.

10   11   12

 

 

 

 

Par šīs metodikas neatņemamu daļu arī uzskatāma klases padomes izveide. Atšķirībā no parastajām klases stundām klases padome balstās uz sekojošiem principiem: vienlīdzīgas pārrunas, argumentēta pozīcija, demokrātijas attīstība visās skolas attiecību jomās.

13   14   15

 

 

 

 

Projekta programmas ietvaros pārstāvjiem no PIKC “Daugavpils tehnikums” bija iespēja iepazīties ar Vācijas kultūru, tradīcijām, nozīmīgiem objektiem, baudīt vācu pilsētu arhitektūras mantojumu, piedalīties organizētajās ekskursijās uz Brēmeni, Ljubeku, Hamburgu, kā arī apskatīt lielāko privāto zoodārzu Vācijā “Tierpark Hagenbeck”, kurā dzīvo vairāk nekā 500 dzīvnieku sugu.

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko