sem school_logo

 

 

Sagatavots dienesta viesnīcu energoefektivitātes pārvaldības pārskats.

13.decembrī Eiropas Savienības Erasmus+ programmas KA2 aktivitātes stratēģiskās partnerības projekta "SEM@SCHOOLS - Sustainable Energy Management @ Schools in Europe" ("Energoresursu efektīva izmantošana Eiropas skolās" ) ietvaros mūsu tehnikumā tika organizēta Zaļā kampaņa - pasākumi enerģijas taupīšanas izpratnes veicināšanai.

1   2   3

 

 

 

 

29.septembrī pie mums notika Monitoringa vizīte, kurā, piedaloties projekta viesiem un dalībskolām, tika izvērtēti projekta starpposma rezultāti. Oktobra un novembra mēnesī mūsu tehnikuma projekta darba grupas veidoja gala ziņojumu par divu dienesta viesnīcu ēku (Bauskas ielā 23. un 25.) energobilanci. Sagatavotais energoefektivitātes pārvaldības darba grupu pārskats iesniegts gan tehnikuma vadībai, gan Valsts izglītības satura centra projekta vadītājai Ainai Špacai.

4   5   6

 

 

 

 

Kā liecina analītiskā apsekojuma – energoefektivitātes analīzes rezultāti, abu apsekoto dienesta viesnīcu ēku ārējo konstrukciju energoefektivitāte ir augsta, jo tehnikumā īstenoti 2 nozīmīgi projekti - ēku energoefektivitātes uzlabošanai, siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai un infrastruktūras sakārtošanai. 2011.gadā tika īstenots Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projekts, kura laikā abās ēkās veica ārsienu, jumta cokola, bēniņu pārseguma un pagraba siltināšanu, logu un ārdurvju nomaiņu, kā arī cauruļu siltuma izolāciju. Pateicoties 2013.- 2015. gadā realizētajam Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektam, dienesta viesnīcās pilnībā veikti apkures sistēmas, ventilācijas, ūdensapgādes un kanalizācijas iekšējo un ārējo tīklu, elektrotīklojuma nomaiņas darbi. Ierīkota zibens aizsardzības, ugunsdzēsības automātikas un ugunsgrēka izziņošanas sistēmas, gaisa kondicionēšanas aprīkojums.

Apsekojamo teritoriju sadalījām atsevišķās zonās tā, lai katru zonu varētu apsekot četru audzēkņu liela darba grupa. Tika apsekoti šādi aspekti: dabiskais apgaismojums, mākslīgais apgaismojums, elektroiekārtas, apkure, ūdens, ventilācija un siltumizolācija. Visi rezultāti tika ievadīti tiešsaistes datubāzē, kas kalpoja par izejošiem datiem analītiskajam apsekojumam. Noslēgumā darba grupas sastādīja labās prakses ieteikumus, kuri tika prezentēti tehnikuma administrācijai.

Ar pētījuma rezultātiem tika iepazīstināta arī plašāka auditorija. Visas dienas garumā tehnikuma gaitenī televizora ekrānā tika prezentēta informācija par projektu un līdz šim paveikto, kā arī energoefektivitātes apsekojumu rezultāti un priekšlikumi.

Lai apturētu neatgriezeniskas klimata pārmaiņas un saglabātu līdzšinējo līdzsvaru dabā, viens cilvēks nedrīkst radīt vairāk kā 3 tonnas CO2 gadā. Galvenā siltumnīcas efektu radošā gāze ir oglekļa dioksīds (CO2), kas rodas dedzinot oglekli saturošu kurināmo (ogles, naftu, dabasgāzi) un izvirstot vulkāniem. Cilvēku radītā CO2 apjoms pārsniedz Zemes absorbcijas spējas, izraisot siltumnīcas efektu un veicinot klimata pārmaiņas. KV – 21. un ATS – 21. grupas audzēkņi noklausījās skolotāja Sergeja Knišova lekciju par enerģijas taupīšanas pasākumiem. Audzēkņi ar lielu interesi un aizrautību veica aprēķinus – kā viņu dzīvesveids ietekmē klimatu. Ar materiālu vai iepazīties Pasaules Dabas fonda tīmekļa vietnē (http://www.pdf.lv/klimats/klimats.html ).

Darbs projektā turpinās. Projektā iesaistītie dalībnieki apmeklēs valsts nozīmes enerģētikas nozares uzņēmumus, tiksies ar vietējo enerģētikas nozares uzņēmumu ekspertiem un iepazīsies ar veiksmīgiem energoefektivitātes risinājumiem tuvākajā apkaimē. Noslēgumā paredzēts valsts mēroga projekta pasākums, kurā tiks izvērtēts visu projekta dalībskolu veikums.

Erasmus+ programmas stratēģiskās partnerības projektu līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja: Projektu nodaļa