Mācību nodarbība LCB

“Jo tālāk pagātnē lūkojies, jo tālāk nākotni spēsi paredzēt.” (Vinstons Čerčils)

19. janvārī latviešu valodas un literatūras skolotāja Jeļena Dideviča un EM-11 gr. audzinātāja Zoja Podskočaja aizveda EM-11 grupas audzēkņus uz Latgales Centrālo bibliotēku, kur tās darbiniece Olga Beilina novadīja stundu “Rīgas iela Daugavpilī – ceļā uz Latvijas simtgadi!”. Stundas mērķis – paplašināt audzēkņu zināšanas par Daugavpils pilsētas vēsturi, arhitektūru un kultūru.

20180119 121728   20180119 123522   20180119 124416

 

 

 

 

Audzēkņi devās virtuālajā pastaigā pa Rīgas ielu, pētīja grāmatas par Rīgas ielas vēsturi, tas palīdzēja izveidot priekšstatu par ielas vēsturisko izskatu: kā izskatījās ēkas, kādas darbnīcas, maiznīcas, bodes atradās un attīstījās, kāda bija sieviešu un vīriešu mode. Topošie elektrotehniķi ar interesi vēroja izmaņas, kas skārušas Rīgas ielu gadsimtu gaitā. Rīgas iela sāka veidoties 1865. g. 1861. g. tika atklāts dzelzceļš Rīga – Dinaburga. Pateicoties dzelzceļa stacijai, Rīgas iela kļuva par tirdzniecības centru. Rīgas ielas 12 ēkas atrodas valsts aizsardzībā: māja Nr. 61, Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu baznīca, Vienības nams, Ugunsdzēsēju tornis, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs u.c. 1970. g.g. 0,5 km gara iela tika pārveidota par gājēju ielu. 2009. g. tika atklāts tēlnieka Ivo Folkmaņa Āfrikas granīta piemineklis Eiropas purva bruņurupucim. Latgales ZOO direktors Mihails Pupiņš uzskata, ka purva bruņurupucis ir līdzīgs daugavpiliešiem, jo ir mērķtiecīgs, miermīlīgs, patriots, gudrs, viņam ir savi ieradumi, tas ir piemērojies dzīves pārmaiņām. (sīkāk skat. http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/274960-vai_brunurupucis_klus_par_daugavpils_simbolu )

Tā kā 2014. g. Rīga tika pasludināta par Eiropas kultūras galvaspilsētu, visām pilsētām, kurās atrodas Rīgas iela, tika ierosināts nosvinēt Rīgas ielas svētkus. Kopš tā laika Daugavpilī tā kļuva par skaistu tradīciju – jau četrus gadus daugavpilieši un pilsētas viesi izbauda atraktīvos pasākumus, muzikālos priekšnesumus, aizraujošas darbnīcas un citas aktivitātes.

Noslēgumā jaunieši iegūto informāciju, kā arī savu pieredzi un zināšanas pielietoja erudīcijas testā “Rīgas iela – starp pagātni un nākotni”. Organizēta stunda LCB, īstenojot kompetenču pieeju izglītībai, attīsta audzēkņos tādas vērtības kā atbildību, centību, gudrību, laipnību, savaldību, solidaritāti, toleranci; tādas pamatkompetences kā valodu, sociālo un pilsonisko, kultūras un mākslas izpratnes kompetenci; tādas caurviju kompetences kā kritisko domāšanu un problēmu risināšanu, pašiniciatīvu, mediju, mācīšanos mācīties, sadarbību un līdzdalību.

Pateicamies LCB par sadarbību un Olgai Beilinai par intelektuālo, interesi izraisošo nodarbību.

Informāciju sagatavoja: Jeļena Dideviča