sem school_logo

 

 

Mūsu audzēkņi un skolotāji viesojās pie sadarbības partneriem Karvinā (Čehija)

Daugavpils tehnikuma audzēkņi (Viktorija Bule (KS-21), Arina Ozerska(TT-21), Sergejs Fiļipovs, Staņislavs Grigorjevs (PR-31) un skolotāji (Igors Ivanovs, Irēna Dortiņa, Angelika Paškeviča, Jeļena Dideviča) piedalījās Erasmus+ programmas starpskolu stratēģiskās partnerības projektā „Mācies radoši”. 5. martā sadarbības partneri no Čehijas, Polijas un Latvijas ieradās Karvinas Borovského pamatskolā. Atklāšanas ceremonijā mūs uzrunāja skolas direktors Libor Stana un ar svinīgo koncertu uzstājās skolas audzēkņi. Dienas gaitā ciemiņi tika iepazīstināti ar skolu, tika organizētas darba grupas audzēkņiem, bet skolotāji tajā laikā paplašināja latviešu, poļu un čehu valodas zināšanas un pastāstīja par katras valsts simboliem. Pēcpusdienā visi devās uz Hyundai Motor Czech rūpnīcu (Nošovicē), kur vērojām, kā ražo automašīnas. Ražošanas organizācija un apjomi iespaidoja – 300 tūkstošu mašīnu gadā.

1   2   3

 

 

 

 

 

Otrā diena pagāja nopietni strādājot darba grupā, attīstot programmēšanas iespējas Blockly Games vidē, kā arī bija organizēta pilsētas domes apmeklēšana, ekskursija uz muzeju un pa pilsētu. Karvina ir Morāvijas-Silēzijas apgabala Karvinas apriņķa centrs pie Olšes upes. Tas ir ogļu ieguves rajona centrs. Fryštát pilī mēs apskatījām XIX gs. interjerus no pēdējo īpašnieku laikiem, Larisch-Mönnich ģimenes. Apmeklējām sv. Pētera katoļu baznīcu. kura grunts ūdeņu darbības dēļ sašķiebusies par 6,8 grādiem (vairāk nekā Pizas tornis, kura slīpums sasniedz 3,99 grādu).

4   5   6

 

 

 

 

 

Trešdien Čehijas kalnos apmeklējām atomelektrostaciju “Dukovani”. Tā ir pirmā uzbūvēta Čehijā atomelektrostacija. 1985. – 1987. gados ekspluatācijā nodoti 4 stacijas energobloki. Šī stacija tika iekļauta piecu visdrošāko sava tipa elektrostaciju pasaulē.

Pilsēta Brno (pēc iedzīvotāju skaita otra lielākā pilsēta valstī) ir Dienvidmorāvijas apgabala centrs, kur mēs apmeklējām tehnikas muzeju.

7   8   9

 

 

 

 

 

Ceturtajā dienā apmeklējām pilsētas siltuma elektrostaciju, bet pēcpusdienā skolas sporta zālē uz laiku kļuvām par loka šāvējiem.

10   11   12

 

 

 

 

 

Piektdien mēs devāmies uz trešo lielāko pilsētu Čehijā – Ostravu, kur apmeklējām Metalurģisko rūpnīcu Dolní Vítkovice teritorijā. Ekskursijas laikā mūs iepazīstināja ar dzelzs un tērauda ražošanu, kas sākās 1843. gadā, kad Solomons fon Rotšīlds uzcēla apkārtnē pirmo metalurģisko rūpnīcu. Gan audzēkņi, gan skolotāji ar aizrautību pārbaudīja savus spēkus, zināšanas un iemaņas mūsdienu Zinātniskajā centrā, kurā vairāk nekā 400 interaktīvu eksponātu piedāvā apmeklētājiem iepazīties ar dažādiem zinātnes brīnumiem un izmēģināt dažādas tehnoloģijas. Noslēgumā projekta dalībnieki no Polijas, Čehijas un Latvijas saņēma sertifikātus. Projekts ļāva attīstīt angļu valodas, sociālo, kultūras izpratnes, datorzinātnes, sadarbības, kritiskās domāšanas, pašiniciatīvas, digitālo, fiziskās aktivitātes kompetenci.

13   14   15

 

 

 

 

 

9. aprīlī paredzēta mācību vizīte Daugavpils 3. vidusskolā. Daugavpils tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto starpskolu stratēģiskās partnerības projekta „Mācies radoši” (Nr. 2016-1-PL01-KA219-026661_6) līdzfinansē Eiropas Savienība. “Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju sagatavoja: Jeļena Dideviča