ESF logo_2017

 

 

Karjeras pasākums “Mana karjera sportā”

IMG 20180220_11004820. februārī Daugavpils tehnikuma Strādnieku un Mendeļiejeva ielas korpusos norisinājās tikšanās ar mūsu pilsētas slaveniem sportistiem Oļegu Maļuhinu, pagaidām vienīgo Latvijas biatlonistu, kuram izdevās uzvarēt Pasaules kausa posmā, un Borisu Ivanovu, slavenu sportistu un treneri, Latgales tekvondo akadēmijas „Jitae” vadītāju. Pasākums tika īstenots ESF projekta Nr. 8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Sarunu ar sporta jomas profesionāļiem mērķis bija iepazīt viņu darba ikdienu un uzzināt, kādas prasmes un personības īpašības palīdz šo profesiju pārstāvjiem noturēties darba tirgū un sporta elitē. Taču izdevās apspriest jautājumus ne tikai saistībā ar karjeras iespējām sportā, bet arī par sporta lomu cilvēka karjerā.

Pēc ekspertu vārdiem, mūsdienās profesionālā sportista karjera – tas ir milzīgs, nežēlīgs darbs. Un cilvēkam, lai sasniegtu nopietnus rezultātus, jāatteicas no daudzām traucējošām lietām: dienas režīms un veselīgā ēdināšana ir tikai sākums. Tomēr cilvēks ar stipru vēlmi sasniegt savas dzīves mērķi var bīdīt kalnus: O. Maļuhins minēja savas bijušās audzēknes, biatlona izlases dalībnieces piemēru, kad meitenei bija 7 stundas dažādu veidu treniņu dienā, bet viņa pabeidza vidusskolu ar mazāku vērtējumu “8 balles”. Tas bija ļoti iedvesmojošs piemērs tiem, kuriem „grūti” un „nav laika” izpildīt mājasdarbus.

Boriss Ivanovs, atbildot uz skolēnu jautājumiem, atzīmēja, ka viņa, kā trenera, uzdevums neierobežojas ar sportistu profesionāļu veidošanu. Viņa mērķis ir audzināt godīgus cilvēkus, kuriem patīk veselīgs dzīvesveids, kuri spējīgi aizstāvēt sevi, savu ģimeni, savu valsti, čakli un mērķtiecīgi strādāt un cienīt citus cilvēkus, pat savus pretiniekus. Bet viss minētais ir ļoti svarīgs jebkādas personīgas karjeras veidošanā.

Sarunas ar „pareiziem jautājumiem” (O.Maļuhins) nobeigumā visi klātesošie atzīmēja, ka pasākums jāatkārto. Ceram, ka nākamgad izdosies to izdarīt.

Paldies, mūsu viesiem!

Informāciju sagatavoja: pedagogs karjeras konsultants S. Bogatkevičs