sem school_logo

 

 

Seminārs pilsētas angļu valodas skolotājiem „Jauno tehnoloģiju izmantošana stundās”

Jūnija sākumā Daugavpils tehnikumā Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekta “Skolotāju profesionālā pilnveide Eiropā” ietvaros pilsētas angļu valodas skolotājiem notika pieredzes apmaiņas seminārs „Jauno tehnoloģiju izmantošana stundās”.

Semināra pirmā daļā projekta darba grupa informēja skolotājus par projekta mērķiem, projekta dalībnieku ieguvumiem – zināšanām, prasmēm un kompetencēm profesionālās pilnveides kursu laikā, kā arī par sasniegtajiem rezultātiem un nākotnes plāniem.

1   2   3

 

 

 

 

Ekonomikas skolotājs Dmitrijs Sirotko:

“Šogad es piedalījos uzņēmējdarbības kursos „Teaching entrepreneurship and leadership at school” Boloņā, Itālijā. Šie kursi paredzēti sociālo kompetenču attīstīšanai audzēkņiem, lai viņi nebaidītos pieņemt svarīgus lēmumus savā dzīvē, attīstītu sevī līderības iemaņas, būtu komunikabli un varētu skolā savlaicīgi apgūt nepieciešamās prasmes savas konkurētspējas palielināšanai darba tirgū. Piedaloties kursos trešo gadu pēc kārtas, es varu teikt, ka tie ir starptautiski atzīti skolotāju kursi angļu valodā runājošiem skolotājiem. Tajos ir iekļauta apmācības programma un mācīšanas metodikas, kas paredz jaunu informācijas tehnoloģiju izmantošanu un bilingvālo apmācību angļu valodā ekonomikas priekšmeta apguvē.

4   5   6

 

 

 

 

Mūsdienās, neskatoties uz to, kādu priekšmetu pasniedz skolotājs, tam jābūt kompetentam gan IKT izmantošanā, gan spējīgam strādāt starptautiskā vidē, izmantojot par komunikācijas pamatu tieši anglu valodu. IKT pielietošana un svešvalodu zināšanas ir priekšrocība jebkuram darbiniekam, jo šīs kompetences ir mūsu nākotne.

Kursu laikā man izdevās veicināt efektīvu praktisko iemaņu pilnveidošanu un tehnoloģiju jauninājumu apguvi, veicināt savu personīgo izaugsmi, lai sekmīgāk integrētos darba tirgū, izmantot iespēju nostiprināt un attīstīt svešvalodu prasmes, kā arī nodibināt kontaktus ar kolēģiem no dažādām Eiropas valstīm.”

Semināra otrā daļā angļu valodas skolotāja Aleksandra Pomitkina iepazīstināja ar dažādām iespējām izmantot „Tecnilab” programmu angļu valodas mācīšanā un demonstrēja skolotājiem meistarklasi par IKT pielietošanu mācību vidē, kā arī dalījās iegūtajā darba pieredzē kursos Kārdifā, Lielbritānijā. Semināra laikā tika prezentēti mācību materiāli, kuri ir pielāgoti darbam ar vietnēm, digitālajiem rīkiem un multimediju tehnoloģijām.

Semināra dalībnieki ar lielu interesi aprobēja Animoto un VoiceThread programmas. Animoto – tas ir uz “mākoņtehnoloģijām” balstīts serviss video izveidei, kas ļauj rādīt video no fotoattēliem, videoklipiem un mūzikas failiem. Animoto aplikāciju lieto vairāk nekā 6 miljoni lietotāju un tā ir populāra iPhone lietotāju vidū. VoiceThread ir tīmekļa platforma, kas ļauj skolotājiem un audzēkņiem augšupielādēt attēlus, videoklipus vai dokumentus, ierakstīt audio, video vai teksta komentārus, kā arī uzaicināt citus komentēt ierakstus. Tās unikalitāte ir tāda, ka viegli ir iespējams pievienot audio komentārus attēliem un dokumentiem, kā arī pastāv iespēja pievienot vairākus multimediju (audio, video, animācijas) komentārus vienam artefaktam.

VoiceThread piedāvā lielisku iespēju studentu pašizpausmei un radošumam. Vienkārša vizuālo un ierakstīto mediju kombinācija ir ideāla, lai radītu multimediju prezentācijas samērā īsā laika posmā, izmantojot vienkāršus rīkus. Tas arī mudina audzēkņus rūpīgi domāt par to, kas viņi ir. Kā atklāja daudzi pedagogi, it īpaši valodu un mākslas skolotāji, ar VoiceThread ir vairākas izglītības iespējas. Piemēram, audzēkņi var apgūt svešvalodu prasmes, aprakstot attēlu. Viņi var analizēt un komentēt vēsturiski nozīmīgas fotogrāfijas vai arhitektūru. Izmantojot fotogrāfijas, audzēkņi var prezentēt un izskaidrot savu darbu, bet mākslinieki varētu augšupielādēt un aprakstīt savus zīmējumus. Klasē var izveidot virtuālu ekskursiju pa konkrētu vietu vai vizualizēt kādu notikumu. VoiceThread var izmantot kā līdzekli, lai diskutētu par jebkuru tēmu.

Meistarklases laikā tika prezentēti un aprobēti A. Pomitkinas izstrādātie metodiskie materiāli, veltīti Latvijas valsts simtgadei.

Visi semināra dalībnieki izteica lielu pateicību par semināra organizāciju un saturīgu informāciju. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Svešvalodu metodiskās apvienības vadītāja Ilona Ustinova augsti novērtēja šo pasākumu un sadarbību starp pilsētas skolotājiem.

Informāciju sagatavoja: vācu valodas skolotāja Jeļena Sardiko un ekonomikas skolotājs Dmitrijs Sirotko