sem school_logo

 

 

Pieredzes apmaiņas mobilitāte Austrijā

Laikā no 2018.gada 25.novembra līdz 1.decembrim Erasmus+ programmas projekta ietvaros Daugavpils tehnikuma ekonomikas skolotāja Natālija Panteviča un projektu koordinatore Irina Novikova bija mācību mobilitātē Vīnē (Austrija).

Mācību mobilitātes mērķis: iepazīties ar jaunu inovatīvu pieeju – kā uzņēmējdarbības elementus integrēt dažādos profesiju apguves priekšmetos, izzināt profesionālās izglītības un apmācības koncepciju un kvalitātes vadību profesionālās izglītības iestādēs Austrijā.

1   2   3

 

 

 

 

 

Projekta uzņemošā institūcija - nevalstiskā organizācija IFTE (Iniciatīvas uzņēmējdarbības mācīšanai, http://www.ifte.at/) dibināta 2000.gadā un viens no tās moto skan šādi: “Uzņēmējdarbības izglītība un apmācība: Eiropa veicina jauniešu uzņēmējdarbību un jaunu prasmju apgūšanu. Pamatzināšanas par uzņēmējdarbību ir jāapgūst visos izglītības līmeņos.” Tā sadarbojas ar dažādām izglītības iestādēm Austrijā un ārpus tās robežām, lai apmācītu institūciju vadību un skolotājus skolas mācību saturā ieviest uzņēmējdarbības elementus.

Partneri iesaistījušies Eiropas pilotprojektā “Jaunatne pieņem uzņēmējdarbības izaicinājumus”, kurā darbojas izglītības ministrijas no Austrijas, Luksemburgas, Portugāles un Slovēnijas.

4   5   6

 

 

 

 

 

Kopš 2014.gada partneri organizē Vīnē uzņēmējdarbības samitus. Tajos tiekas jaunieši, pasniedzēji, uzņēmēji, pašvaldības un citas ieinteresētās puses no dažādām pasaules valstīm, lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību jauniešu vidū.

Nevalstiskās organizācijas IFTE vadītājs, profesors Johanness Lindners sniedza iespēju apmeklēt Vīnes Tehnisko vakara komercskolu un kopā ar studentiem piedalīties debatēs par tēmu “Digitalizācija maina pasauli”.

7   8   9

 

 

 

 

 

Mēs iepazināmies arī ar Šumpeteres Komercdarbības un biznesa koledžas darbu, kur vērojām kā tiek organizētas nodarbības uzņēmējdarbībā.

Galvenā un noslēdzošā mācību mobilitātes aktivitāte bija globālā Petera Druckera foruma apmeklējums, kurš norisinājās Vīnes imperatora pilī Hofburgā. Foruma mērķis bija veicināt pastāvīgu dialogu starp praktizējošiem vadītājiem, akadēmiķiem un citām ieinteresētajām pusēm, lai turpinātu orientēt lietotājus uz vadību, pamatojoties uz Petera Druckera mantojumu - koncentrējoties uz efektīvu un ētisku vadību. Tā bija saturiski bagāta, neaizmirstama un emocijām piesātināta darba diena. Mēs piedalījāmies diskusijās un tīklošanās pasākumos ar foruma dalībniekiem. Tā bija unikāla iespēja satikt jaunus, nopietnus sadarbības partnerus.

10   11   12

 

 

 

 

 

Daugavpils tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Kvalitatīva profesionālā izglītība – pamats nākotnes darba tirgus attīstībai” (Nr.2018-1-LV01-KA116-046842) līdzfinansē Eiropas Savienība.

“Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.”

Informāciju sagatavoja: Projektu un ārējo sakaru nodaļa