Skolas soma_LV100-logo

 

 

Literatūras stunda muzejā

2019.gada 12.martā KS-31., EM-31. un TS-31. grupas audzēkņi un skolotājas– Inita Karabekova, Ilona Antoņeviča un Nataļja Žemčugova – apmeklēja Aleksandra Čaka memoriālo dzīvokli – muzeju un Raiņa un Aspazijas māju – muzeju. Programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros tika īstenoti pasākumi, lai iepazītu Latvijas literatūras personības, iepazītos ar muzeju ekspozīcijām, tā krājumiem un to vēsturi, saņemtu informāciju par Latvijas kultūras vērtībām.

1   2   3

 

 

 

 

 

A.Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā klātesošie iepazinās ar dzejnieka dzīvi, izmantojot gan vizuālo, gan audio informāciju. Piecdesmit gadu garumā saglabātas dzejnieka mēbeles, bibliotēka, vērtīgi mākslas darbi, sadzīves priekšmeti, fotoattēli, rokraksti, apģērbi un tekstilijas. Tā ir vieta, kur ikvienam dota iespēja iejusties autentiskā vidē, kuru sadzīviski un garīgi veidojis un apdzīvojis pasaules mēroga rakstnieks – pilsētas un sieviešu apdziedātājs, latviešu modernās dzejas pamatlicējs – Aleksandrs Čaks. Šodien dzīvoklī notiek literāri sarīkojumi, te ir iespēja tikties ar mūsdienu dzejniekiem, rakstniekiem, māksliniekiem.

Raiņa un Aspazijas māja ir unikāls 19. gadsimta vēsturiskās apbūves piemineklis Rīgas centrā. Šai namā abi dzejnieki dzīvoja no 1926. gada, Rainis – līdz savai nāvei 1929. gada 12. septembrim, Aspazija – līdz 1933. gada pavasarim. Dzīvokļa iekārtojumā izmantoti autentiski dzejnieku kolekcijas priekšmeti. Tie izvietoti, balstoties uz dokumentāriem materiāliem – fotogrāfijām un kinokadriem. Viena no atjaunotā muzeja lielākajām vērtībām ir abu dzejnieku personiskā bibliotēka, kas aplūkojama ikvienam interesentam. Plauktos ir 6067 grāmatas 14 valodās.

Tā bija vienreizīga iespēja, lai pilnveidotu izglītojamo izpratni par vērtībām un bagātinātu kultūrvēsturisko pieredzi. Audzēkņi ļoti gandarīti par doto iespēju apmeklēt muzejus, dzirdēt Aspazijas balsi radio ierakstā, uzzināt daudz jauna par trim izciliem latviešu rakstniekiem, kuru ieguldījums literatūrā ir nenovērtējams.

Informāciju sagatavoja: Inita Karabekova