Skolas soma_LV100-logo

 

 

Modernās teatrālās interpretācijas “Purva bridējs” apmeklējums

2019. gada 24. aprīlī programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros mūsu tehnikuma 1. kursa (TT-11.), 2. kursa (L-21.), 3. kursa (L-31.) 52 audzēkņi un 4 skolotāji devās uz Daugavpils teātri, kur noskatījās Rūdolfa Blaumaņa noveles “Purva bridējs (-i)” modernu teatrālo interpretāciju un guva informāciju par Latvijas kultūras vērtībām un kultūras laikmetīgām izpausmēm.

4   5   6

 

 

 

 

„Ja mēs katrs paskatītos uz savu dzīvi, tad mēs saprastu, ka mēs brienam visu laiku – kāds mīlestībā, cits atkarībā, ticībā, pienākumā. Bet es gribētu pateikt, ka purvs nebūt nenozīmē kaut ko sliktu! Dažreiz, lai atrastu kaut ko skaistu, caur purvu jāizbrien,” tā iestudējumu raksturo režisors Juris Jonelis.

7   8   9

 

 

 

 

Rūdolfa Blaumaņa 1898. gadā uzrakstītā novele “Purva bridējs” viena no latviešu literatūras pērlēm – ir piedzīvojusi neskaitāmas interpretācijas un variācijas, sākot jau ar paša autora pēc noveles motīviem 1905. gadā sarakstīto lugu “Ugunī”. Tā vēl aizvien uzrunā cilvēkus un turpina iedvesmot. Iestudējuma pamatā ir izmantots noveles dramatizējums. Izrādes “Purva bridējs (-i) “ galvenās lomas izpilda Daugavpils teātra jaunie aktieri Zanda Mankopa (Kristīne) un Alberts Vecmanis (Edgars). Rūdolfa Blaumaņa noveles – Kristīnes un Edgara tēli kļuvuši par arhetipiem latviešu kultūrā, ik pa laikam notiek diskusija par Kristīnes tēla ietekmi uz latviešu sievietes psiholoģiju. Kas viņa ir – varone, svētā, glābēja vai upuris, nolemtā …? Tas nav sadzīvisks stāsts par to, kuru puisi precēt – staļļa puisi Edgaru vai saimnieku Akmentiņu –, bet par vērtībām.

Pēc izrādes noskatīšanās audzēkņiem latviešu valodas stundā būs jāraksta recenzija par izrādi vai pārspriedums “Dažreiz, lai atrastu kaut ko skaistu, caur purvu jāizbrien.” (J. Jonelis)

Rakstā izmantotas fotogrāfijas no Džeinas Saulītes arhīva.

Informāciju sagatavoja: Dina Ļecka