Ekskursija uz Raiņa māju

skolas soma_lv100-krasains

Šī gada 21. maijā L-21. grupa skolotājas Svetlanas Bičkovas pavadībā devās apciemot Berķeneles pusmuižu, kas ir Valsts nozīmes vēstures piemineklis un pazīstama kā ievērojamā latviešu literāta un sabiedriskā darbinieka Jāņa Pliekšāna (Raiņa) (1865 – 1929) bērnības zeme.

Ierodoties Berķenelē, mūs laipni satika divas gides, kas iepazīstināja mūs ar Jāņa Pliekšāna mājām. Lai atvieglinātu savu darbu, gides mūs sadalīja divās grupās – “Zelta zirgs” un “Pūt, vējiņi!”.

1   2   8

 

 

 

 

 

Ekskursijas turpinājumā abas grupas devās katra savā ceļā. Grupa “Zelta zirgs” devās apskatīt kabinetu un bērnu istabu, kur mūsu gide deva mums radošo uzdevumu. Radošā uzdevuma gaitā mums bija jāsadalās politiskajās partijās ”Pavasaris”, “Vasara” un “Ziema”, kurām, tāpat kā kādreiz to darīja Rainis, bija jāsagatavo priekšvēlēšanu runa un jākandidē vēlēšanās, kurās pēc tam bija jāpiedalās gan kā kandidātiem, gan kā vēlētājiem. Šajās vēlēšanās uzvarēja partija “Pavasaris”.

10   12   13

 

 

 

 

 

Tikmēr otra grupa “Pūt, vējiņi!” devās uz ēkas otro stāvu, kur gide iepazīstināja mūs ar skolu senatnē un deva iespēju izmēģināt rakstīt ar spalvu un tušu. Katram no ekskursijas dalībniekiem bija jāuzraksta vēstule kādam tuvam cilvēkam, kuru pēc tam, pēc gides lūguma, jānodod adresātam.

19   20   21

 

 

 

 

 

Katra radošā darbnīca ilga aptuveni pusstundu, pēc kuras grupas mainījās. “Zelta zirgs” devās rakstīt vēstules, bet “Pūt, vējiņi!” izpildīja savu pilsonisko pienākumu un piedalījās vēlēšanās. Vēlēšanu uzvarētājiem pienācās neliela balviņa, kas kalpos kā atmiņa par ekskursiju.

15   16   17

 

 

 

 

 

Ekskursijas izskaņā tika dots laiks, lai apskatītu Raiņa mājas dārzu un tajā novietotos apskates objektus. Pēc dārza apskates mēs uzņēmām kopbildi un devāmies uz tehnikumu apgūt mācību vielu. L-21. grupas vārdā pateicos tehnikuma vadībai par iespēju doties ekskursijā, tāpat pateicamies gidēm par ekskursiju.

Informāciju sagatavoja: L-21. grupas audzēknis Emīls Jansons