Stažēšanās programma “Projekta mērķa grupas stažēšanās ES dalībvalstīs (Polijā) loģistikas nozarē”

Viens no mūsdienu nozares izaicinājumiem ir visu līmeņu kvalificētu speciālistu trūkums. Ievērojama nozīme jaunu speciālistu sagatavošanā ir tieši profesionālo mācību iestāžu pedagogiem, tam, cik tie ir motivēti, zinoši un kvalificēti. Tehnoloģijas mūsdienās attīstās strauji, līdz ar to profesionālās izglītības pedagogiem ir ļoti būtiski būt lietas kursā par norisēm nozarē, tehnoloģiju attīstību un to praktisko pielietojumu nozares uzņēmumos.

Ar mērķi sekmēt profesionālās izglītības pedagogu zināšanas par norisēm un tehnoloģiju attīstību nozarē, VISC ESF Projekta “Profesionālās izglītības iestāžu efektīva pārvaldība un personāla kompetences pilnveide” (vienošanās Nr. 8.5.3.0/16/I/001) ietvaros organizēja pasniedzēju stažēšanās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs loģistikas nozarē.

1dsir   2dsir   3dsir

 

 

 

 

 

 

Stažēšanās norisa no 2019. gada 22. oktobra līdz 26. oktobrim, tajā piedalījās 7 pasniedzēji no Daugavpils, Rīgas Valsts tehnikuma, Liepājas, Ventspils tehnikumiem, kā arī no Rīgas Tehniskās koledžas, Rīgas tirdzniecības profesionālās vidusskolas un profesionālās vidusskolas “VICTORIA”. Projekta sadarbības partneris ir Civitta Latvija. Dibināta kā Baltijas valstu konsultāciju uzņēmumu alianse ar galveno mītni Igaunijā, CIVITTA kļuvusi par vadošo vadības konsultāciju uzņēmumu grupu Centrālajā un Austrumeiropā.

No Daugavpils tehnikuma mācību iestādi pārstāvēja vispārizglītojošo un profesionālo priekšmetu skolotājs Dmitrijs Sirotko.

Nedēļas laikā 7 loģistikas skolotāji pilnveidoja savas zināšanas un prasmes dažādos loģistikas uzņēmumos un organizācijās. Pateicoties Civitta Latvija uzņēmuma vadītājai Annai Rozenfeldei un vecākajai konsultantei Līgai Vanagai stažēšanās grupas dalībniekiem bija unikāla iespēja apmeklēt tādu uzņēmumu teritorijas, noliktavas un pārvaldības centrus, kur piekļuve dažāda veida informācijai ir stipri ierobežota valsts drošības vai komercnoslēpumu saglabāšanas nolūkos. 5 dienu laikā ļoti intensīva tempā grupas dalībnieki apmeklēja gan valsts, gan privātos loģistikas uzņēmumus, mācību iestādes un loģistikas asociācijas: Gdaņskas Lech Walensa lidosta, Gdaņskas Universitāte, Baltijas jūras un kosmosa klasteris, Jūras akadēmija Gdiņā, Gdaņskas osta, Deepwater Container Terminal Gdańsk, Jauno kompetenču centrs (Jūras inkubators), Terramar Spedycja Międzynarodowa (Terramar), Flextronics International Poland (Flex), Gdaņskas Zinātniski tehnoloģiskais parks, North South Logistics and Transport Cluster.

Visos uzņēmumos notika aktīvas diskusijas par konkrētiem loģistikas problēmjautājumiem, praktiskās apmācības dažādās jomās, kā arī apspriešana, kādā veidā ir iespējams pietuvināt un integrēt teorētiskās zināšanas praktiskā apmācībā, lai praksē uzņēmumos audzēkņi dotos profesionāli sagatavoti, ņemot vērā arī konkrētu uzņēmumu specifiku un darba pieeju. Notika apspriešanās arī par darba vidē balstītu mācību īstenošanu Polijā un tās problēmjautājumiem.

Pirmajā dienā pasniedzēji iepazinās ar Gdaņskas Lech Walensa lidostas darbības specifiku. Lidostas apmeklēšanas laikā dalībnieki iepazinās ar lidostas termināļu darbību, piegādes ķēdes tehnoloģijām termināļu darbības nodrošināšanā, kā arī lidostas personāla un jauno pilotu apmācīšanu un mācību resursiem. Grupas dalībnieki apmeklēja arī lidostas ugunsdzēsības brigādes dislocēšanas vietu un praktiski iepazinās tās funkcijām, resursiem un to pārvaldības sistēmu.

4dsir   6dsir   10dsir

 

 

 

 

 

Otrajā dienā tika apmeklēta Gdaņskas Universitāte un Baltijas jūras un kosmosa klasteris. Gdaņskas Universitāte vēsturiski ir viena no vadošajām jūrniecības nozares pētniecības un izglītības iestādēm Polijā. Tā padziļināti pēta Baltijas jūras kultūru, jūrniecības likumdošanu, jūras transportu un tirdzniecību. Viens no universitātes uzdevumiem ir formēt spēcīgus kadrus ar transportu un jūras tirdzniecību saistītiem uzņēmumiem, t.s. Gdaņskas ostā strādājošajiem uzņēmumiem. Universitātes apmeklēšanas laikā notika seminārs, kur doc. Ernests Czermanski iepazīstināja visus klātesošus par Polijas loģistikas tirgus tendencēm un attīstību. Semināra dalībnieki aktīvi diskutēja par nākotnes izaicinājumiem loģistikā un universitātes sadarbību ar valsts, pašvaldību iestādēm un nozares uzņēmumiem izpētes un studentu profesionālo iemaņu attīstīšanā.

Baltijas jūras un kosmosa klastera vizītes laikā tika apspriesti tādi visaktuālākie jautājumi kā klastera pētnieciskā darbība jūras transporta un loģistikas jomās, klastera tehnoloģiskie un zinātniskie resursi pētniecības nodrošināšanā, klastera projekti viedo specializāciju attīstīšanā transporta un loģistikas nozarē.

13dsir   14dsir   15dsir

 

 

 

 

 

Pasniedzējiem bija ieplānota arī Jūras akadēmijas apmeklēšana Gdiņā. Jūras akadēmija Gdiņā ir pirmā nevalstiskā jūrniecības izglītības iestāde Polijā, kas pēc vidusskolas beigšanas piedāvā iegūt jūrnieka izglītību stūrmaņa vai mehāniķa kvalifikācijā. Akadēmija apmācību ietvaros nodrošina praksē balstītas mācības, t.sk. praksi kādā no koledžas sadarbības organizācijām. Apmeklēšanas laikā notika diskusija par pieaugušo izglītības iespējām Gdiņas Jūras skolā un citās tehniskās izglītības iestādēs Polijā, kā arī praktiska iepazīšanās ar KONIGSBERG apmācību simulatoru (jūras kuģa simulators), tā izmēģināšana darbībā un lietderīguma mācību darbā izvērtēšana. Pasniedzējiem tika simulētas tādas situācijas kā balkera ienākšana ostā ziemas laikā sliktos meteoroloģiskos apstākļos un kuģa ienākšana ostā Jāpanas ūdeņos.

Treša diena bija ļoti piesatināta ar dažādu veidu aktivitātēm, semināriem un praktiskām apmācībām un pārsvarā veltīta jūras pārvadājumu nodrošināšanai. Stažieri varēja pietuvināties jūras pārvadājumu nodrošināšanas tehniskai pusei un termināļu iekraušanas-izkraušanas darbu organizēšanai. Apmeklējot Gdaņskas ostu, stažēšanās dalībniekiem bija patiešām unikāla iespēja iepazīties ar jūras pārvadājumu jomu, ostas pārvaldību, drošas jūras satiksmes vadību un organizēšanu Polijas jūras telpā. Gdaņskas osta ir viena no straujāk attīstošajām ostām ar stratēģiskas nozīmes izvietojumu Trans-Eiropas Transporta koridorā Nr.1, kas savieno Skandināvijas valstis ar Dienvidaustrumeiropu. Vizītes laikā notika arī Dziļūdens Konteineru Termināļa (DCT) apmeklēšana Gdaņskas ostas teritorijā. Skolotāji varēja praktiski iepazīties ar DCT darbībā iesaistīto pušu efektīvas sadarbības tehnoloģisko nodrošinājumu, kravu drošības nodrošināšanu un maršrutēšanas nozīmi un aktualitātēm loģistikas procesu norisē.

Īpašu interesi izraisīja OOCL Hong Kong kuģa izkraušana, kurš ir viens no lielākajiem konteinervedējiem pasaulē. OOCL Hong Kong uzbūvētais 2017. gadā spējīgs pārvadāt 21 413 standartu 20 pēdu konteineru, bet 2019. gada 23. augustā Gdaņskas ostā ienāca lielākais konteinervēdējs pasaulē “MSC Gulsun” kura ietilpība sastāv 23 756 TEU. 2018. gada laikā DCT Gdaņskas konteineru terminālis uzņēma 104 konteineru kuģus ar garumu 399-400 m. Saskaņā ar 2018. gada rezultātiem Gdaņskas osta sasniedza vēl vienu rekordu, apstrādājot gandrīz 50 miljonus tonnu kravas. Pārkrauti 20 miljoni tonnu konteinerkravu, kas ir par 21% vairāk nekā gadu iepriekš.

16dsir   17dsir   18dsir

 

 

 

 

Dienas laikā skolotāji apmeklēja arī Jūras inkubatoru, kur notika iepazīšanās ar mācību metodēm loģistikā izmantoto tehnoloģiju (ostas, RTG, STS krasta celtņi, Reach krāvēji, termināļu traktori) apguvē un virtuālās un paplašinātās realitātes simulatoru izmēģināšana, kurš imitēja ostas celtņa operatora darbu. Dienas nogalē stažieri praktiski iepazinās ar kuģniecības un loģistikas pakalpojumu sniedzēju “Terramar”, tā mūsdienīgajām iekārtām un tehnoloģijām, ko izmanto loģistikas procesu nodrošināšanā. “Terramar” ir viens no lielākajiem kafijas piegādātājiem Polijā.

Nobeigumā skolotājiem notika iepazīšanās ar Flextronics International Poland darbību (multifunkcionālais ražošanas un loģistikas uzņēmums), Gdaņskas Zinātniski tehnoloģiskā parka darbību un projektiem, kā arī Pomorskas transporta klastera darbību, uzņēmumiem un sadarbības tīkliem.

Gribu izteikt lielu pateicību Civitta Latvija uzņēmuma vadītājai Annai Rozenfeldei, izpilddirektora asistentei Jūlijai Kovalovai un vecākajai konsultantei Līgai Vanagai, kas šo pieredzes apmaiņas braucienu padarīja tik sirsnīgi emocionalu un profesionāli iedvesmojošu.

Šī stažēšanās deva pieredzi, kas manā dzīvē atstāja dziļu iespaidu, jo es varēju izbaudīt īsto praktiķu pieredzi un pilnveidoties kā profesionālis. Pateicoties šai pieredzei, es ieguvu daudz jaunu zināšanu, ko varu izmantot pašreizējā darbā. Stažēšanās deva ne tikai papildus praktiskās iemaņas, bet arī dziļāku izpratni par loģistikas procesiem, it īpaši jūras pārvadājumu jomu. Iesaiste projektā atklājusi, cik daudz vēl dažādu nianšu ir jāapgūst arī skolotājiem, tāpēc ir papildus jāmācās, izmantot šādu līdzīgu stāžešanās iespējas un tā iespējams pārvarēt šīs grūtības. Ar visiem, kurus interesē aktualitātes loģistikas nozarē vai informācija par konkrētiem uzņēmumiem, esmu gatavs dalīties savās zināšanās un stažēšanās laikā saņemtiem darba materiāliem, prezentācijām un kontaktiem.

“MSC Gulsun” ienākšana Gdaņskas ostas DCT 2019. gada 23. augustā - https://www.youtube.com/watch?v=Qk2xELu1ioU Gdaņskas ostas vieta globālā loģistikā - https://www.youtube.com/watch?v=2cLXg1S8t04

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko