eu 10

 

 

 

 Iniciatīva „Latvijas skolas soma”

Programmas „Latvijas skolas soma” mērķis ir nodrošināt Latvijas skolas vecuma bērniem un jauniešiem valsts garantētās izglītības iegūšanas ietvaros iespēju klātienē apskatīt Latviju, izzināt un iepazīt Latvijas vērtības, kultūrtelpu un attiecības dinamiskā un jēgpilnā darbībā, tādējādi spēcinot piederības sajūtu un valstisko identitāti. Turpinot projekta “Latvijas skolas soma” realizāciju, 2019./2020. mācību gada I semestrī mūsu audzēkņi īstenoja vairākus pasākumus.

1    2    3






Pasākuma „Latvijas valsts un kultūra” ietvaros mūsu audzēkņi (ATS-11 un L-11) apmeklēja Mākslas muzeju “Rīgas birža” un Latvijas republikas Saeimu, lai klātienē izzinātu un iepazītu Latvijas kultūras telpu un attiecības darbībā, tādējādi spēcinot piederības sajūtu un valstisko identitāti.

Divas grupas (AM-11 un PR-11) piedalījās pasākumā „Pagātnes atskaņas”. Audzēkņi ar ekskursiju apmeklēja Āraišu ezerpili un Cēsu pili ar muzeju, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, saņemtu informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem, kultūras laikmetīgām izpausmēm.

Savukārt, apmeklējot pasākumu „Latvijas pilsētu ģerboņu simbolikā attēlotie dzīvnieki” grupu dalībnieki (DT-21 un DT31) izzināja Latvijas pilsētu ģerboņu simbolikā attēlotos dzīvniekus un ieguva informāciju par Latvijas vēsturi un kultūras vērtībām.

Projekta “Latvijas skolas soma” ietvaros, Daugavpils tehnikuma audzēkņi apmeklēja kinoteātri “Silversreen”, noskatoties filmas “Jelgava 94” un “Dvēseļu putenis”.

Pasākums ”Jelgava-94” audzēkņu grupām (AM-21, ATS-31, ATS-41, FR-21, FR-31, KS-31, KS-41, KV-41, L-31, TT-31 un VKV-31) došanās uz kinoteātri, deva iespēju redzēt modernu Latvijas kinomākslu un iepazīt sava vecuma jauniešu problēmas 90-tajos gados.

4    5    6







2019.gadā Latvijas kino piedzīvoja spilgtu notikumu ar filmas “Dvēseļu putenis” iznākšanu. “Dvēseļu putenis” - vēsturiska kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem ved 100 gadus senā pagātnē. Filmas varonis - sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu. Pasākumu “Dvēseļu putenis” 12.novembrī apmeklēja audzēkņu grupas (AM-11, AM-31, EM-11, EM-41, FR-11, KS-11, KS-21, LD-11 un MT-11, 20.novembrī apmeklēja audzēkņu grupas (DT-11, DT-31, DT-41, EM-21, KS-31, TS-31, TT-31, AM-21, PR-21 un VKV-31) un 25.novembrī apmeklēja audzēkņu grupas (EM-31, L-31, PR-21 un TT-41).

Kino apmeklējumi noslēdzās ar pasākumu “Latgalīši Sibirī”, kuru apmeklēja audzēkņu grupas (AM-31, ATS-31, DT-31, EM-31, FR-31, KS-31, L-31, PR-21, TS-31 un VKV-31).
“Latgalīši Sibirī” ir emocionāla, dinamiska un vēstures faktos balstīta filma par mūsu tautiešiem, kuri uz tālajiem, skarbajiem Sibīrijas plašumiem sākumā devās peļņā, bet vēlāk daudzi, tur dabūjuši zemi, apmetās uz dzīvi. Svešas varas mūsu tautiešus uz Sibīriju izveda arī varmācīgi, daudzi pēc izsūtījuma mājās vairs neatgriezās.

Lai klātienē iepazītu Latvijas mākslas un kultūras norises skatuves mākslā, mūzikā, vizuālā mākslā un dejā, gūtu informāciju par Latvijas kultūras vērtībām un kultūras izpausmēm. Novembra valsts svētku ietvaros, audzēkņu grupas (AM-41, L-41 un TS-41) apmeklēja Daugavpils teātrī pasākumu “Svētku koncerts”, kura ietvaros, bija iespēja noskatīties DA „Daiļrade” vērienīgo horeogrāfisko skatuves dejas Vedību uzvedumu “Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim.”. Vedību uzvedums sastāvēja no sešām dejām, un tajā tika izmantots vienots muzikālais materiāls - dziesmas no grupu “Auļi” un “Tautumeitas” kopīgi izdotā albuma “Lai māsiņas rotājas”. Uzveduma māksliniecisko koncepciju realizējuši horeogrāfi – Ilmārs Dreļs, Lilija Lipora – un ansambļa mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

7    8    9






2019.gada I semestris noslēdzās ar pasākumu „Jūgendstila modes pasaule”, kura ietvaros grupu (FR-21, KS-21, LD-11 un TS-31) audzēkņi apmeklēja Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, kur iepazinās ar modes vēsturnieka A.Vasiļjeva Jūgendstila modes izstādi un izanalizēja to mācību stundu ietvaros, kurās iekļautas tēmas par modi un kultūru.

Visi pasākumi bija organizēti kā mācību vai audzināšanas procesa sastāvdaļa, un mēs ceram, ka visiem audzēkņiem izdevās ar to papildināt savas zināšanas un izjūtas.

Informāciju sagatavoja: Interešu izglītības skolotājs Juris Ostrovskis