TT-41 grupas audzēkņu VID MKP “Silene” apmeklējums patriotiskās audzināšanas un kvalifikācijas eksāmena sagatavošanas nolūkos.

2019. gada 14. novembrī PIKC „Daugavpils tehnikums” profesionālās vidējās izglītības skolotājs Dmitrijs Sirotko organizēja mācību ekskursiju VID muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punktā “Silene” TT-41 grupas audzēkņiem. Mācību ekskursija tiek organizēta patriotiskās audzināšanas un kvalifikācijas eksāmena sagatavošanas nolūkos.

0s    1s    2s




 


Šis gads ir zīmīgs ar diviem PIKC “Daugavpils tehnikums” vēsturē būtiskiem notikumiem. 2015. gada 09. oktobrī pirmo reizi tika organizēta ekskursija TT-41 grupas audzēkņiem VID muitas pārvaldes Daugavpils preču stacijā (MKP 0816), bet 2019. gada 1. septembrī PIKC “Daugavpils tehnikums” tika ieviesta vēl jauna specialitāte transporta komercpakalpojumu jomā “Loģistikas darbinieks”, kuras ietvaros paredzēta vēl plašāka loģistikas un muitas jautājumu integrācija mācību procesā. Jau piecu gadu garumā TT grupas audzēkņiem tika organizēti līdzīgi pasākumi dažādās muitas struktūrvienībās „Transporta pārvadājumu komercdarbinieks” specialitātes popularizēšanas un kvalifikācijas eksāmena sagatavošanas nolūkos.

3s    4s    5s



 


Ekskursijā piedalījās 20 audzēkņi un 2 skolotāji (Nataļja Panteviča un Dmitrijs Sirotko), kuri atbild par kvalifikācijas eksāmena organizēšanu un norisi. Muita strādā, lai aizsargātu Eiropas Savienības vienoto tirgu un atbalstītu komersantu centienus godīgi konkurēt apstākļos, kad tiek pielietotas arvien dažādas krāpšanas un organizētas noziedzības formas. Latvijas Republikas muitas kontroles punkti ir saistīti ar valsts robežu šķērsojošo kravu, transportlīdzekļu fizisko kontroli un uzskaiti, ir atbildīgi arī par sabiedrības aizsargāšanu no dažādu to apdraudošu preču ievešanas valstī.

6s    7s    8s


 



Silenes MKP (MKP 0814) ir Valsts ieņēmumu dienesta Latgales Reģionālās iestādes patstāvīga struktūrvienība. Tās muitas kontroles zona ir Latvijas muitas teritorijas sastāvdaļa, kurā preču un citu priekšmetu pārvietošana ir veicama tikai ar LR muitas iestāžu atļauju un to kontroli.

Pasākuma ietvaros muitas un robežsardzes darbinieki profesionāli un interesanti stāstīja par MKP 0814 darba specifiku, tās īpatnībām un niansēm ikdienas darbā, kā arī sagatavoja izdales materiālus par šī muitas posteņa nozīmi nodokļu iekasēšanā, kontrabandas apkarošanā, kā arī par atklātajiem pārkāpumiem muitas jomā.

Audzēkņi aktīvi interesējās par muitas postenī veicamajām darbībām un jautāja par muitas dokumentu noformēšanu un muitas fiziskās kontroles formām. Atbildot uz audzēkņu jautājumiem, tika stāstīts par aktuāliem muitas jomas kompetencē esošajiem jautājumiem:

      • riska novērtēšana un riska objektu atlase;
      • muitas fiziskā kontrole;
      • valsts robežas plāns (institūciju sadarbība);
      • kinoloģijas dienesta specifika;
      • automašīnu un kravu skenēšanas iekārtu iespējas;
      • MKP darba kārtības noteikumu un muitas amatpersonu Ētikas un uzvedības kodeksa prasību ievērošana;
      • tabakas izstrādājumu meklēšanas procesa organizācija;
      • preču noformēšanas un kontroles vadlīnijas;
      • valsts robežas modernizācijas plāns.

Muitas kontroles punktā “Silene” diennaktī no Baltkrievijas vidēji iebrauc 200, bet no Latvijas izbrauc līdz 150 kravas mašīnām, kā arī robežu šeit ik dienu šķērso vismaz 300 vieglās automašīnas. Kopumā uz Latvijas austrumu robežas ir 11 auto un dzelzceļa muitas kontroles punkti (turpmāk tekstā – MKP): Vientuļi, Grebņeva, Kārsava, Terehova, Zilupe, Rēzekne, Silene, Pāternieki, Indra un divi Daugavpilī.

9s    10s    11s


 



Ņemot vērā ievērojamo pasažieru un kravas automašīnu plūsmu pieaugumu Latvijas-Baltkrievijas robežā jau dažu gadu garumā par galveno problēmu tiek uzskatīta cigarešu kontrabanda. Pagājušā gadā muitas darbinieki uz robežas bija konfiscējuši 93 miljonus cigarešu, tai skaitā lielākie ķērieni arī bijuši vilcienu sastāvos. Savukārt 2018. gada 3. oktobrī Silenes MKP, veicot kravas automašīnas DAF padziļināto kontroli, muitas darbinieki konstatēja, ka transportlīdzekļa piekabē aiz kokskaidu plāksnēm atrodas kartona kastes ar cigaretēm. Kontroles rezultātā tika izņemtas 14 609 740 cigaretes “NZ Gold” un 890 000 cigaretes “Queen” ar Baltkrievijas akcīzes markām, kā arī 1 219 400 cigaretes “ NZ Black” bez akcīzes markām.

2018. gadā Latvijā starp visām ES dalībvalstīm joprojām saglabājies trešais augstākais kontrabandas un viltoto cigarešu īpatsvars ES, Šveicē un Norvēģijā, sasniedzot 19,5% no kopējā patēriņa apjoma. Līdz ar to Latvijas ikgadējie zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ sasniedz aptuveni 61 milj. eiro.

Pasākuma laikā audzēkņi guva vērtīgu pieredzi, kontaktējot ar muitas speciālistiem, kas tieši saistīti ar muitas preču fizisko kontroli, risku analīzi un muitas procedūru noformēšanu. Saņemta pieredze it īpaši noderēs audzēkņiem priekšmeta „Muitas darbība” eksāmenā un kvalifikācijas eksāmena kārtošanā, kā arī tā ir laba motivācija audzēkņiem papildināt savas zināšanas.

Pateicamies VID muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punkta “Silene” virsuzraugam Jānim Dievapēdam un vecākajam muitas uzraugam Kristinai Veselovai par lieliski organizēto ekskursiju, detalizētām atbildēm uz visiem interesējošiem jautājumiem un visiem muitas darbiniekiem par sadarbību un kognitīvo ekskursiju.

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko