Mācību nodarbība Latgales Centrālajā bibliotēkā

17.janvārī EM-21un DT-21 grupu audzēkņi kopā ar latviešu valodas un literatūras skolotāju J. Dideviču, A. Kozočkinu un I. Karabekovu apmeklēja Latgales Centrālajā bibliotēkā rīkoto mācību nodarbību “Liels dzejnieks ir kultūras kristāls” ar mērķi paplašināt audzēkņu zināšanas par dzejnieka Ojāra Vācieša(1933–1983) dzīvi un literāro devumu.

1    2    3






Akadēmiķis Jānis Stradiņš viņu nosaucis par „lielu dāvanu mazai tautai”, Imants Ziedonis – par „tautas sirdsapziņu”, par „piemērīšanās vertikāli”, Jānis Peters atzinis, ka viņš kā „pārjūtīgs seismogrāfs reģistrē apakšzemes grūdienus, brīdinot zemes iemītniekus jau iepriekš”. Ojārs Vācietis ir spilgta, sarežģīta un pretrunīgi vērtēta personība latviešu literatūrā un pēckara sabiedriskajā dzīvē.   16 gadu vecumā viņš uzrakstīja savu pirmo dzejoli, bet dzīves laikā iznākuši 18 dzejoļu krājumi. O. Vācietim pieder nepārspējamais Mihaila Bulgakova romāna „Meistars un Margarita” latviskojums. Dzejoļu krājums “Si minors” (1982) ir iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

Nodarbībā audzēkņiem tika demonstrēti sižeti par O.Vācieti no pieejamajiem videoarhīviem. Ar interesi izglītojamie iepazinās ar dzejniekam tuvu līdzcilvēku atmiņām un noklausījās paša dzejnieka lasījumus. Patriotisko noskaņu radīja R. Paula dziesma ar O. Vācieša dzejoļa vārdiem “ Tu esi Latvija”. Nodarbības noslēgumā audzēkņi atrisināja krustvārdu mīklu par O. Vācieša dzīvi un daiļdarbiem.

Ojāra Vācieša vārdi iedvesmai: „Ej un tikai sargies samīt gliemezi, /Notraukt niedru strazda ligzdas pinumus!/ Pats starp brīnumiem tu esi brīnums, /Pats tu esi viens no viņiem, piemini!”

Pateicamies LCB darbiniecei Lienei Vasiļjevai par aizraujošu, redzesloka paplašinošu nodarbību!

Informāciju sagatavoja: Jeļena Dideviča