Biznesa modelēšana (Business Canvas Challenge 2020)

2020. gada 29.-30. janvārī visi interesanti tradicionāli laipni gaidīti uz ikgadējo Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālas meistarības konkursu “Biznesa Kanvu izaicinājums (Business Canvas Challenge)”, kurš norisinājās PIKC “Liepājas Valsts tehnikums” telpās. Jau otro reizi PIKC “Daugavpils tehnikums” komanda piedalījās šajā pasākumā. Šogad tika pārstāvētas 9 audzēkņu komandas no dažādām mācību iestādēm.

No PIKC “Daugavpils tehnikums” piedalījās skolotājs Dmitrijs Sirotko un trīs audzēknes: Arīna Ozerska (TT-41), Līga Parfena (TT-31) un Anastasija Rumjanceva (TT-21).

1    2    3






Pirmajā konkursa dienā dalībnieki prezentēja savus mājasdarbus par tēmu “Nākotnes profesijas 2030”. Dalībnieki dalījās savā vīzijā, kādas profesijas nākotnē būs populāras, kādi izaicinājumi gan tehniskā, gan ētiskā ziņā gaida mūsu sabiedrību un cilvēcību kopumā. PIKC “Daugavpils tehnikums” komanda prezentēja nākotnes profesiju – “Ekosistēmu atjaunošanas speciālists”. Pēc mājasdarbu prezentēšanas konkursantus izglītoja un iedvesmoja AASn ”Balta” apdrošināšanas reģiona klientu darījumu vadītāja Kristiāna Zvirbule, kura savas lekcijas laikā pastāstīja, kā veidot veiksmīgu komunikāciju ar klientiem. Dienas laikā audzēkņi un viņu pavadošie pedagogi-mentori apmeklēja automatizācijas un vadības sistēmu ražošanas uzņēmumu “AE Partner’’.

Dienas otrajā pusē jaunieši izlozes kārtībā tika sadalīti 9 jauktās komandās un tika uzsākts darbs pie biznesa ideju izstrādāšanas. Šogad konkursa tēma bija pavisam neparasta: “Izmantojot biznesa idejas izstrādes metodi (Biznesa Kanvas), izstrādāt izglītības iestādes produkta piedāvājumu nākotnes darba spēkam nepieciešamo prasmju nodrošināšanai … nozarē … pilsētā.’’

4    5    6





Nākamajā dienā audzēkņi turpināja savu darbu pie sava biznesa modeļa izstrādes, bet skolotāji piedalījās profesionālās kompetences pilnveides seminārā uzņēmējdarbības nozarē “Uzņēmējdarbības ilgtspējas izaicinājums”. Pirms rezultātu paziņošanas jaunieši devās ekskursijā uz Liepājas speciālās ekonomiskās zonas teritoriju, bet dienas noslēgumā konkursanti savas biznesa idejas prezentēja komisijai, kura arī noteica konkursa uzvarētājus.

Profesionālās meistarības konkursa mērķis bija aktivizēt audzēkņu interesi par komercdarbības uzsākšanu, sava biznesa ideju realizēšanu un iegūt pieredzi biznesa kanvas izstrādē, prezentēšanā un sava viedokļa aizstāvēšanā.

Biznesa modeļu audekls (no angļu val. Business model canvas) ir viens no stratēģiskās pārvaldības rīkiem, kas raksturo jaunu un esošo uzņēmumu biznesa modeļus. Tā ir vienas lappuses diagramma, kas apraksta visus uzņēmuma biznesa procesus: piegādi, infrastruktūru, patērētājus un finanses. Par autoriem un izveidotājiem uzskata Alexander Osterwalder and Yves Pigne.

Pirmā vieta – jauktā komanda:

Pirmā vieta –profesija “Vēja ģeneratoru uzstādītājs’’:

Annija Šīrante (Liepājas Valsts tehnikums)

Paula Tumpele (Liepājas Valsts tehnikums)

Elizabete Lapicka (Rīgas Valsts tehnikums)

 

Otrā vieta – profesija “5D printera operators’’:

Daina Brazdovska (Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums)

Līga Parfena (Daugavpils tehnikums)

Sandija Sergejeva (Rīgas Valsts tehnikums)

 

Trešā vieta –profesija “Antimobinga pedagogs’’:

Renāte Puriņa (Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola)

Enija Lācīte (Liepājas Valsts tehnikums)

Nadežda Dolgova (Jēkabpils Agrobiznesa koledža)

7    8    9

 

 

 

 

 

Ir prieks apzināties, ka PIKC “Daugavpils tehnikums” audzēkņi piedalījās šajā konkursā otro reizi un atkārtoti ieguva godalgotu 2.vietu starp 9 profesionālajām mācību iestādēm.

Palīdzību mājasdarba sagatavošanā “Biznesa Kanvu izaicinājums (Business Canvas Challenge)” konkursam, kā arī konsultācijas visos konkursa posmos sniedza PIKC “Daugavpils tehnikums” vidējās profesionālās izglītības skolotājs Dmitrijs Sirotko.

 

P.S. Šeit var apskatīt bildes par “Biznesa Kanvu izaicinājums” konkursu PIKC “Liepājas tehnikums”: http://www.lvt.lv/2020/01/macas-iestradat-idejas-biznesa-kanvas-modeli/

 

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko