Daugavpils tehnikuma audzēkņi apmeklēja režisora Viestura Kairiša jaunāko kino darbu “Piļsāta pi upis”

1





29. janvārī un 13. februārī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros mūsu tehnikuma audzēkņi un skolotāji apmeklēja nupat skatītāju vērtējumam nodoto “Piļsāta pi upis” – režisora V.Kairiša filmu, kas tapusi pēc Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāna motīviem un atspoguļo sarežģītos, politisko varu maiņu mutulī ierautos pagājušā gadsimta 30. - 40.gadus caur kādas Latgales pilsētiņas, kas atrodas pie upes, iedzīvotāju acīm.

Kinodzīve Latvijā rit arvien pilnvērtīgāk – pirmizrādes seko cita citai, skatītāji sāk iet tieši uz Latvijā veidotām filmām. Zīmīgi, ka par nacionāliem hītiem galvenokārt kļūst tautas likteņgaitām veltīti darbi, tādēļ arī mūsu tehnikuma audzēkņi apmeklēja kinoseansu ar mērķi iepazīt Latvijas kinomākslas jomu un gūt informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, tās laikmetīgajām izpausmēm kino žanrā, sasaistot redzēto ar zināšanām par pagājušā gadsimta vēstures faktiem.

29. janvāra pasākumā piedalījās Daugavpils tehnikuma audzēkņi no AM, DT, LD, ATS, KS, TT un EM programmām, savukārt 13. februārī kino apmeklēja audzēkņi no PR, EM, L, VKV, TS, ATS, TT un DT programmām.

Kino apmeklētāji atzina, ka filmā “Piļsāta pi upis” redzētais uz pagājušā gadsimta vēstures lappusēm liek paraudzīties citādi, nekā ierasts – nozīmīgu artavu tajā sniedz gan asprātīgā latgaliešu valodas izmantošana, gan latgaliskā kolorīta un kultūras attēlojums kopumā.

Pasākums tika organizēts, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātināt izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, saņemt informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem, kultūras laikmetīgām izpausmēm.

2

Informāciju sagatavoja: Projektu un ārējo sakaru nodaļa