Pavasara karjeras ziņas

Mūsu tiešsaistes laikā ir diezgan grūti pamanīt visus interesējošos pasākumus. Tāpēc tagad gribētos jums nedaudz atgādināt, kas karjeras atbalsta jomā norisinājās 2020./2021. mācību gada otrajā pusgadā.

2021. gada februārī (18.02.) mēs turpinājām mūsu sadarbību ar "MSC Shared Service Center Riga", pasaules mēroga transporta kompānijas Latvijas pārstāvniecību. Līdz šim mūsu tikšanās bija veltītas tikai loģistikas un klientu apkalpošanas speciālistu karjeras iespējām. Bet februāra pasākuma ietvaros mēs organizējām mūsu programmēšanas un datorsistēmu tehniķu tikšanās ar kompānijas IT nodaļas vadītāju. Galvenais secinājums ir pausts "MSC Shared Service Center Riga" direktora vārdos: "Kā topošie IT speciālisti, Jūs, protams, varat plānot strādāt savā nozarē, bet tāpat Jūs varat izvēlēties darbu kompānijā ar Jums tuvākām vērtībām."

Rudenī mums neizdevās īstenot jau tradicionālo pasākumu ar Daugavpils biznesa inkubatoru. Savukārt pavasarī (09.03.) Daugavpils tehnikuma ieinteresētajiem audzēkņiem bija iespēja pieslēgties Daugavpils biznesa inkubatora iedvesmas pasākumam "BRUNCH AR UZNĒMĒJIEM".

LIAA Daugavpils biznesa inkubatoru pārstāvēja Anastasija Hotuļova no uzņēmuma SIA Wigiwama. SIA "Wigiwama" nodarbojas ar dekora preču ražošanu bērnu istabām. Māris Lagzdiņš, uzņēmums SIA fon Films, ir LIAA Radošo industriju inkubatora dalībnieks. SIA "fon Films" radošā komanda veido kino, televīzijas un interneta saturu. LIAA Jelgavas biznesa inkubatoru pārstāvēja Elīna Romašova, uzņēmums SIA RichBerry. SIA "RichBerry" ražo ķirbju sēklu miltus, no kuriem gatavo bezglutēna miltu produktus. Bet, iespējams, visiedvesmojošākais bija Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja 12. klases audzēknis Maksims Rolščikovs ar savu pieredzi elektronisko produktu ražošanas uzņēmuma SIA "EXOY" veidošanu. Galvenais pasākuma secinājums – droši jāmeklē iespējas un jāmēģina darīt. Interesentiem pasākuma ieraksts ir pieejams.

Vēl no marta pasākumiem gribētos minēt semināru "Uzņēmuma attīstība šodien un rīt: digitālā laikmeta izaicinājumi" (24.03.), kas bija veltīts digitālo tehnoloģiju pielietojumam uzņēmējdarbībā un ekonomikā kopumā. Galvenais pasākuma secinājums ir jautājums: "Vai Jūs zināt, kas ir IoT? Un IIoTNet?" Ja Jūs atbildējāt "Nē", bet tomēr vēlaties dzīvot 21. gadsimtā, tad parādiet savas spējas un prasmes meklēt informāciju Google!

25. martā notika ilgi gaidītais tiešsaistes pasākums "Rail Baltica projekta aktualitātes" par Latvijas dzelzceļa attīstības perspektīvām, precīzāk, par "Rail Baltica", jauno dzelzceļa infrastruktūras projektu, kura mērķis ir integrēt Baltijas valstis Eiropas dzelzceļu tīklā.

"Rail Baltica" ir:

· Lielākais infrastruktūras projekts Baltijas reģionā pēdējo 100 gadu laikā;

· Būvniecības perioda nobeigums – 2026.gads;

· Paredzēts gan pasažieru, gan kravu pārvadājumiem;

· Līnijas garums: 870 km;

· Videi draudzīgs transports – darbojas ar elektrību, rada mazāk trokšņu un vibrāciju;

· Maksimālais ātrums: 249 km/h (pasažieru pārvadājumi), 120 km/h (kravu pārvadājumi).

Kā projekts saistīts ar mums?

Pirmkārt, lai sagatavotu jaunus speciālistus, gan Daugavpils tehnikumu, gan Rīgas Valsts tehnikumu, gan Rīgas Tehnisko universitāti gaida jaunu mācību programmu izveide un īstenošana. Tās ir gan jaunas darba, gan mācību iespējas.

Otrkārt, dzelzceļa nozares speciālisti arī nākotnē būs pieprasīti, bet ar jaunām dzelzceļam piemērotām un nepieciešamām zināšanām. Piemērām, projekta "Rail Baltica" valoda būs angļu valoda – iesaistītajiem speciālistiem angļu valodas zināšanas būs nepieciešamas tiešo darba pienākumu veikšanai, jaunākās tehnoloģijas prasa vairāk digitālo kompetenču no visiem "dzelzceļniekiem" un citām profesijām, kas būs iesaistītas apjomīgā projekta īstenošanas darbos. Secinājumus izdariet paši.

Ja šis projekts ir piesaistījis Jūsu interesi, Jūs par to varat atrast daudz informācijas, dzelzceļa profesionāļu viedokļus un valsts ierēdņu vīziju Latvijas Satiksmes ministrijas Facebook lapā .

Un vēlreiz par IT. 12. un 13. maijā Daugavpils tehnikuma 3.–4. kursu datorsistēmu tehniķi un programmēšanas tehniķi tikās ar vislielākās IT kompānijas Latvijā SIA "Accenture Latvia" pārstāvjiem. Pasākums bija veltīts prakses iespējam "Accenture Latvia", viņu mācību nometnēm un topošo profesionāļu karjeras iespējām COVID-19 laikmetā. Meitenēm, kurām nav IT izglītības, bet ir vēlme pamēģināt attīstīt sevi un realizēties  šajā virzienā, "Accenture Latvia" piedāvā projektu "She goes tech".

Ko mēs dzirdējām pasākuma laikā? Pirmkārt, ka IT speciālisti ir pieprasīti, nozarei ir lieliskas perspektīvas un ievērojamas specializācijas iespējas. Otrkārt, ka galvenās prasības  reflektantiem ir angļu valoda, tehniskās pamatzināšanas, bet  jo īpaši – vēlme un gatavība mēģināt un mācīties. Kompānija ir gatava atbalstīt Jūsu attīstību un padarīt par īstiem profesionāliem.

Un tagad domājiet, secinājumus izdariet paši un mēģiniet! Mums ir daudz iedvesmojošu iespēju.

 

Informāciju sagatavoja: pedagogs karjeras konsultants Sergejs Bogatkevičs