Izglītojošs pasākums Daugavpils cietoksnī

30.oktobrī mūsu radošā darba grupa apmeklēja Daugavpils cietoksni- mūsu pilsētas simbolu.

Pie cietokšņa Aleksandra vārtiem mūs sagaida viens no kompetentākajiem Daugavpils cietokšņa vēstures zinātājiem inženieris un novadpētnieks Jānis Kivriņš, kurš vairākus gadus apmeklējis Maskavas un Pēterburgas arhīvus, lai pētītu Daugavpils cietokšņa vēsturi.

Cietokšņa četri vārti nosaukti par godu caram Aleksandram un viņa brāļiem. Ieejas vārti nosaukti par godu kņazam Mihailam, paši skaistākie un labāk saglabājušies ir Nikolaja vārti, bet Konstantīna vārtus daļēji nojauca padomju gados.

Šodienas ielu nosaukumi atjaunoti pēc Krievijas impērijas 1913. gada plāna- Imperatora, Aleksandra, Konstantīna, Nikolaja, Mihaila, Hekeļa, Hospitāļa, Komandanta, 1.un 2.Oficieru.

Komandanta māja un viesnīca. Hospitāļa ēka. Artilērijas arsenāls, kur iecerēts izveidot pasaulē slavenā gleznotāja, Daugavpilī dzimušā Marka Rotko, mākslas centru ar oriģinālajiem darbiem un mākslinieku rezidencēm.

Ūdenstorņa ēka, kurā izvietojies Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs. Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis mums izrāda vēsturiskās celtnes renovētās telpas un demonstrē video prezentāciju par cietokšņa vēsturi un nākotnes attīstības plāniem.

Ik uz soļa pārliecināmies, ka pilnā sparā rit cietokšņa rekonstrukcijas darbi. Cietokšņa atdzimšanu ar nepacietību gaida gan daugavpilieši, gan viesi. Daugavpils varētu lepoties ar seno cietoksni un rādīt to tūristiem, pārveidojot vēstures un arhitektūras pieminekli par tūrisma centru – muzeju.

Novembra mēnesī plānojam apmeklēt Daugavpils Māla mākslas centru. Izglītojošo pasākumu ciklu organizē metodiķes Jeļena Dideviča un Dina Ļecka.

1   2   3

4   5   6

Informāciju sagatavoja: Inta Laurena