Programmā "Latvijas skolas soma" Daugavpils tehnikuma audzēkņi iepazīst latviešu teātra un kino mākslu

skolas soma_lv100-krasains

Mācību gada pirmais semestris strauji tuvojas noslēgumam. Šis neparastais laiks daļēji pavadīts attālinātās mācībās. Tomēr, neskatoties uz to, Daugavpils tehnikums turpināja īstenot programmas "Latvijas skolas soma" aktivitātes, piedāvājot audzēkņiem gan klātienē, kad tas vēl bija iespējams, gan digitālajā vidē iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs.

picture1

2020.gada 22.oktobrī programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros mūsu tehnikuma PR-31 grupas audzēkņiem bija iespēja noskatīties Daugavpils teātra izrādi "Lutišķi. Simtgade", iepazīstoties ar latviešu režisores Paulas Pļavnieces veidoto izrādi, kuras dramaturģiju veidojusi Justīne Kļava. "Lutišķi. Simtgade" veidota kā luga lugā, izrādes laikā tika izspēlēti gan fragmenti no Raiņa "Spēlēju, dancoju", gan risināts stāsts par Lutišķos (Latgales pierobežā) dzīvojošajiem. Audzēkņi atzina, ka izrāde veicinājusi izpratni par valstiskuma vērtībām Latvijas simtgades kontekstā, saistošā un neformālā veidā attēlojot kultūras dzīvi mūsdienās.

Savukārt šī gada novembrī un decembrī Daugavpils tehnikums iesaistījās Latvijas Kinematogrāfistu savienības projektā "Kino visiem un visur Latvijā" ar mērķi palīdzēt pedagogiem veidot mācību procesu aizraujošāku, mācību tēmu apgūšanā izmantojot Latvijas kino vērtības. Esam pateicīgi, ka ar izglītības attīstības veicinošās programmas "Latvijas skolas soma" starpniecību mums šogad ir bijusi iespēja sasniegt vairāk nekā 700 tehnikuma audzēkņus no vairāk nekā 20 grupām, lai latviešu valodas, literatūras, valodas kultūras izpratnes vai klases stundas ietvaros atdzīvinātu viņos interesi par latviešu kino. Tas ir alternatīvs un aktuāls veids, kā skolēnos raisīt diskusiju, kritisko domāšanu par notikumiem un cilvēkiem, akcentējot dažādus mākslinieciskos paņēmienus.

Programmas ietvaros audzēkņiem bija pieejamas filmas gan par Latvijā vēsturiski nozīmīgām personām un notikumiem ("Zigfrīds Anna Meierovics", "Tēvs nakts", "Bille", "Homo Novus", "Rīgas sargi", "Baiga vasara", "Baltu ciltis", "Sapņu komanda 1935"), gan jaunākās latviešu spēlfilmas ("Jelgava '94", "Nameja gredzens", "Piļsāta pi upis" un "Dvēseļu putenis").

picture2picture3picture4

Jāatzīst, ka ar regulāriem kino seansiem izglītojamie tiek radināti pie latviešu filmām kā kultūras procesa neatņemamas sastāvdaļas, ieinteresējot arī viņus pašus turpmāk meklēt iespējas skatīties latviešu kino kinoteātros, internetā vai televīzijā.

Programmas "Latvijas skolas soma" pasākumi tiek organizēti, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, sniedzot informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem, un kultūras laikmetīgajām izpausmēm.

 

Informāciju sagatavoja: Projektu un ārējo sakaru nodaļa