Kinolektorijs ar spēlfilmas "Romeo un Džuljeta" režisoru Māri Martinsonu

lat sko_soma

2021.gada 31.martā KS-31.grupas un ATS-31.grupas audzēkņiem programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros Zoom platformā notika kinolektorijs – tikšanās ar režisoru Māri Martinsonu, kura veidoto mākslas filmu "Romeo un Džuljeta" abu grupu audzēkņi pirms tam bija noskatījušies Vimeo platformā. Filma ir uzņemta Latvijā, un tās sižets uz Viljama Šekspīra lugas motīva bāzes stāsta par mūsdienu jauniešiem, kas pārstāv divas kopienas un tautības – latviešus un krievus.

Tikšanās gaitā raisījās interesanta saruna, ko vadīja teātra un kino kritiķe Ieva Pitruka. Mūsu tehnikuma audzēkņi ar interesi klausījās režisora M.Martinsona stāstīto par filmas veidošanas procesu un filmēšanas vidi Kauguros, par jauniešiem, kas nebija profesionāli aktieri, bet lieliski atveidoja savas lomas. Režisors pastāstīja, ka viņš joprojām uztur kontaktus ar savas filmas "Romeo un Džuljeta" lomu tēlotājiem, kaut gan ir jau pagājuši 5 gadi kopš tās uzņemšanas. Bija interesanti uzzināt, kur tagad mācās, strādā, ko ir sasnieguši šie talantīgie jaunieši.

Tikšanās laikā DT-3.kursa audzēkņi uzdeva jautājumus M.Martinsonam par filmā dzirdamo mūsdienu jauniešu reālistisko valodu, slengu, attiecībām, filmas ideju u.c. Visus mazliet pārsteidza režisora teiktais, ka ārpus filmēšanas gaitas visi jaunie aktieri savā starpā bija ļoti draudzīgi, lai gan filmēšanas laikā nācās ātri pārslēgties no atpūtas brīžiem uz ielu kautiņu ainām. Sarunas nobeigumā visi piekrita filmas idejai – naids nekad nevar novest pie kaut kā laba, vajag meklēt risinājumu jebkurā situācijā, katram jaunietim ir jācenšas sasniegt savus mērķus.

Paldies programmai "Latvijas skolas soma" par iespēju noskatīties jaunākās Latvijā veidotās filmas un par organizēto tikšanos ar režisoru M.Martinsonu.

 

Informāciju sagatavoja: Latviešu valodas un literatūras skolotāja Elita Vanaģele

picture 1picture 2picture 3