Izdegšanas sindroms. Kā ar to tikt galā?

170160990 445920506470532_2289155471567359639_n

2021. gada 31. martā PIKC "Daugavpils tehnikums" psiholoģe Viktorija Ševeļkina skolotājiem novadīja praktisko semināru "Izdegšanas sindroms. Kā ar to tikt galā?".

Viena no vadošajām šīs psihiskās parādības pētniecēm ir ASV Kalifornijas universitātes profesore Kristīne Maslača (C. Maslach). Viņa definē izdegšanu kā psiholoģisko un fizisko spēku izsīkumu, kad prāts vai ķermenis (vai abi) netiek galā ar pieaugošajām prasībām. Rodas vainas apziņa, sajūta, ka neko nespēj pagūt, izdarīt, mainīt, nedomāt, atslēgties. Padarītais tiek sasniegts ar lielu piepūli, un progress šķiet nenozīmīgs. Apstākļi, kuros mēs visi tagad dzīvojam sakarā ar pandēmiju, ir ļoti paaugstinājuši skolotāju izdegšanas parādīšanās iespējamību. Tāpēc skolotājiem semināra laikā pirmām kārtām tika piedāvāts izpētīt, cik viņi šobrīd ir izdeguši.

Svarīgi ir saprast, ka galvenais nosacījums ātrai un efektīvai atpūtai ir apzināta vēlme atslābināties un atjaunot spēkus. Izdegšana ir situācija, kad prasības ir lielākas nekā tie resursi, kas mums ir. Tāpēc katru dienu ir jābūt ieplānotam laikam, kad resursus atjaunojam. Semināra laikā skolotājiem tika piedāvātas vairākas psiholoģiskās tehnikas, kuras arī efektīvi palīdz cīņā ar stresu un izdegšanu.

Paldies visiem, kas piedalījās šajā seminārā! Un visiem kolēģiem novēlu gan fizisko, gan psiholoģisko veselību!

 

 

Informāciju sagatavoja: V.Ševeļkina