Biznesa modelēšana (Business Canvas Challenge 2021)

2021. gada 4.–5. martā visi interesenti tradicionāli bija laipni gaidīti uz ikgadējo Latvijas profesionālās izglītības iestāžu izglītojamo profesionālās meistarības konkursu "Biznesa Kanvu izaicinājums" (Business Canvas Challenge), kurš norisinājās PIKC "Liepājas Valsts tehnikums". Jau trešo reizi PIKC "Daugavpils tehnikums" komanda piedalījās šajā pasākumā, ar katru gadu uzlabojot savus rezultātus. Šogad, ņemot vērā valstī noteikto ārkārtas stāvokli, konkurss notika jaunā, neierastā veidā – tiešsaistē Zoom platformā. Kopumā konkursā piedalījās 16 dalībnieki no 6 profesionālās izglītības iestādēm.

No PIKC "Daugavpils tehnikums" piedalījās skolotājs Dmitrijs Sirotko un trīs audzēknes: Valerija Greibo (LD-21), Adriāna Sprūža (LD-21) un Kristīne Kokina (LD-21).

 175418888 3957674644292822_3672436660562859173_n176371933 367367911229370_7032685076124180327_n176059996 746149959293562_8737626546267681324_n

Pirmajā konkursa dienā dalībnieki prezentēja savus mājas darbus prezentācijas veidā par tēmu "Ikdienas paradumu maiņa un labie darbi ilgtspējīgai saimniecībai (ekonomikai)". Dalībnieki dalījās ar savu vīziju, kā mūsu dzīvesveids un ieradumi ietekmē apkārtējo vidi.

PIEZĪME: Latvijas iedzīvotāju radīto atkritumu apjoms pēdējā piecgadē audzis par 21%. "Eurostat" jaunākie dati liecina, ka 2017. gadā Latvijas mājsaimniecībās tika radīts 851 000 tonnu sadzīves atkritumu. Salīdzinājumā ar 2013. gadu, kad mājsaimniecības radīja 704 000 tonnu sadzīves atkritumu, apjoms pieaudzis par 21%, neskatoties uz to, ka Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās. Resursi nav mūžīgi, un, turpinot saimniekot kā pašreiz, tas labi nebeigsies.

PIKC "Daugavpils tehnikums" komanda prezentēja savu vīziju ("Zero Waste" koncepcija) par iedzīvotāju radīto atkritumu samazināšanas iespējām, ierakstot videoaicinājumu un savai komandai izvēloties nosaukumu "Prātīgie ekologi". Pēc tam jaunieši klausījās divas meistarklases: Signes Pogarcevas stāstu par uzņēmumu "Alufactory", kas ikdienā piekopj videi draudzīgu un zaļu saimniekošanu un principus, savukārt Andris Kāposts, biedrības "Attīstības platforma You+" vadītājs, stāstīja gan par uzņēmējdarbības, gan sociālajiem projektiem, kā arī būtiskākajiem faktoriem, kas jāņem vērā, izstrādājot pašiem savu projektu.

Dienas otrajā pusē jaunieši izlozes kārtībā tika sadalīti jauktās komandās un jauniešiem bija apmācības, kurās viņi tika iepazīstināti ar biznesa kanvas modeli un tā darbības principiem, ka arī jaunu interaktīvu koplietošanas platformu miro.com, kurā jaunieši arī sagatavoja savus radošos darbus. Šogad atšķīrās ne tikai formāts, bet arī konkursa uzdevums: ja iepriekšējos gados jauniešiem uz Biznesa kanvas modeļa bāzes bija jāizstrādā jauns, inovatīvs pakalpojums vai produkts, tad šogad bija jāanalizē esoša uzņēmuma situācija (pazīstamais uzņēmums "Dzintars" ar vērtībām, tradīcijām) un kanvas modelī jāpiedāvā ilgtspējīgi risinājumi uzņēmuma darbības uzlabošanai.

Profesionālās meistarības konkursa mērķis bija aktivizēt audzēkņu interesi par komercdarbības uzsākšanu, sava biznesa ideju realizēšanu un iegūt pieredzi biznesa kanvu izstrādē, prezentēšanā un sava viedokļa aizstāvēšana.

Biznesa modeļu audekls (angļu val. Business model canvas) ir viens no stratēģiskās pārvaldības rīkiem, kas raksturo jaunu un esošo uzņēmumu biznesa modeļus. Tā ir vienas lappuses diagramma, kas apraksta visus uzņēmuma biznesa procesus: piegādi, infrastruktūru, patērētājus un finanses. Par autoriem un izveidotājiem uzskata Aleksandru Ostervalderu (Alexander Osterwalder) un Īvu Piņoru (Yves Pigneur).

Godalgoto vietu sadalījums:

Pirmā vieta: komanda "Chance"

Vlada Socka (Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola)

Ilona Haritonova (Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola)

Adriāna Sprūža (PIKC "Daugavpils tehnikums")

Otrā vieta: komanda "Soli priekšā"

Ance Aļļe (PIKC "Liepājas Valsts tehnikums")

Linda Litvina (PIKC "Rīgas Stila un modes tehnikums")

Trešā vieta: komanda "Fenix"

Aleksis Paeglis (Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola)

Samanta Ūdre (PIKC "Rīgas Stila un modes tehnikums")

Agnese Kļaviņa (PIKC "Ogres tehnikums")

Ir prieks apzināties, ka PIKC "Daugavpils tehnikums" audzēkņi piedalījās šajā konkursā trešo reizi un ieguva godalgoto 1. vietu 6 profesionālo izglītības iestāžu konkurencē. Divtik patīkami sajust, ka, neskatoties uz jaunajiem izaicinājumiem un tendencēm mācību procesā, kā arī pieaugošo konkurenci no citu izglītības iestāžu puses, mēs kā skolotāji esam spējīgi aklāt un motivēt jaunus talantus!

Palīdzību mājas darba sagatavošanā konkursam "Biznesa Kanvu izaicinājums" (Business Canvas Challenge), kā arī konsultācijas visos konkursa posmos sniedza PIKC "Daugavpils tehnikums" vidējās profesionālās izglītības skolotājs, Mg.oec. Dmitrijs Sirotko.

P.S. Šeit var apskatīt bildes no konkursa "Biznesa Kanvu izaicinājums" PIKC "Liepājas tehnikums": https://www.lvt.lv/lv/aktuali/3323-aizvadits-jau-ceturtais-biznesa-kanvu-izaicinajums

 

Informāciju sagatavoja: Dmitrijs Sirotko