Iluzionisti Pecoli iepazīstināja audzēkņus ar burvju skatuves mākslas noslēpumiem

4

Programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros aprīļa mēnesī Daugavpils tehnikuma KS-21, FR-21, PR-31 un AM-21 grupas audzēkņiem neierastākā veidā nodarbības "Iluzionisma teātris un muzejs "Mystero"" laikā burvju mākslinieki Dace un Enriko Pecoli (Pezzoli) iepazīstināja ar burvju skatuves mākslas noslēpumiem un šīs jomas attīstības vēsturi Latvijā un pasaulē.

Virtuālais ceļojums bija ļoti aizraujošs un interesants. Audzēkņiem bija iespēja ceļot pa muzeja zālēm, darbnīcām un īpašām muzeja istabām, kas piepildītās ar vēsturi, burvību un brīnumiem. Viņi ieskatījās slavenā amerikāņu iluzionista Hudini atslēgu noslēpumu kambarī un uzzināja, kurš burvju mākslinieks pirmais izdomāja burvju kino trikus.

Audzēkņiem arī bija iespēja izzināt oriģinālās iluzionisma skatuves mākslas žanru daudzveidību un izteiksmes līdzekļus, viņi uzzināja, kāds bija pirmais populārākais burvju triks pasaulē, redzēja tā demonstrējumu, bija liecinieki cilvēka levitācijas iespējamībai un daļai no "trīsgalvainās Amazones džungļu puķes" ilūzijas.

Daugavpils tehnikuma audzēkņi pateicas programmai "Latvijas skolas soma" par iespēju attālināti redzēt Iluzionisma teātri un izsaka sava atziņas par nodarbību:

KS-21 grupas audzēkne Sintija Tukiša

Bija ļoti interesanti dzirdēt visu viņu vēsturi par to triku rašanos. Iemācīja arī vairākus trikus, kuri tiešām no pirmā acu skatiena liekas grūti, bet īstenībā ir ļoti viegli. Protams, nav tā, kā dzīvē, bet tomēr. Pirmā tāda pieredze, kad piedalījos šādā veidā. Ļoti priecājos par to, ka kaut ko tādu izdomāja.

AM-21 grupa

Muzejpedagoģiskā nodarbība "Iluzionisma teātris un muzejs "Mystero"" bija ļoti interesanta visai grupai, kā arī visai ģimenei, jo varēja ne tikai iemācīties dažus trikus, bet arī uzzināt iluzionisma vēsturi.

Pārsteidza arī tāds fakts, ka grieķu filozofs, matemātiķis un zinātnieks Pitagors arī nedaudz bija saistīts ar šo mākslu. Zinātniski mistiskais Pitagora izgudrojums ir mērenības krūze, kura jau senos laikos varēja parādīt, ka, ja cilvēks ir pārāk kārs, tad neko nedabūs!

Paldies "Latvijas skolas somai" par tādu iespēju šajā grūtajā laikā apmeklēt visai AM‑21. grupai, kaut arī attālināti, tādu interesantu pasākumu.

PR-31 grupa

Grupa PR-31 izmantoja iespēju un programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros noskatījās video "Iluzionisma teātris un muzejs "Mystero"". Šī video sesija guva lielu atsaucību audzēkņu vidū, un to ir noskatījusies visa PR-31 grupa. Atsauksmes ir ļoti pozitīvas, bet noteikti šāda muzeja apmeklējums klātienē būtu iespaidīgāks. Īpaši iepatikās daži triki, ar kuru noslēpumiem mūs iepazīstināja sesijas vadītāji.

Programmas "Latvijas skolas soma" pasākumi tiek organizēti, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, sniedzot informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem, un kultūras laikmetīgajām izpausmēm.

 

Informāciju sagatavoja: Projektu un ārējo sakaru nodaļa

213