Muzikāla noskaņa Daugavpils tehnikuma audzēkņiem

picture 1

Programmas "Latvijas Skolas soma" ietvaros SIA "Dzīvā skaņa" piedāvāja audzēkņiem piedalīties dažāda veida mūzikas nodarbībās. Daugavpils tehnikuma ATS‑21 un DT-21 grupas audzēkņi izvēlējās piedalīties digitālā koncertlekcijā "Kino mūzikas vēsture", savukārt PR-11, FR-21, LMT-21 grupas audzēkņi – koncertlekcijā "Sprādziens mūzikā". Abas tiešsaistes nodarbības vadīja divi profesionāli mūziķi – dziedātājs Mikus Abaroniņš kopā ar multiinstrumentālisti Artu Abaroniņu.

Tiešsaistes koncertlekcija "Kino mūzikas vēsture"

Šajā lekcijā audzēkņiem bija iespēja uzzināt par kino mūzikas vēsturi: kā ir radies kino un kā mūzika ir palīdzējusi šim žanram attīstīties, skatīt spilgtākos momentus, sākot no mēmā kino un pirmajām krāsainajām filmām līdz mūsdienu kino tehnoloģijām.

Koncertlekcijā skanēja populārākās kinofilmu melodijas no tādām filmām kā "Mūzikas skaņas", "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", "Neiespējamā misija", "Ledus sirds", "Titāniks", "Smaragda pilsētas burvis", "Aģents 007", "Joka pēc alfabēts" u.c.

Tiešsaistes koncertlekcija "Sprādziens mūzikā"

Koncertlekcijas laikā audzēkņi uzzināja, kā populārā mūzika attīstījusies no 1920. līdz 2020. gadam: džeza, blūza ēra, svinga laiks, revolucionārie rock'n'roll gadi, hipiju plūsma, disko spožums, astoņdesmitie, 90. gadu popkultūra un mūsdienas. Tas bija ceļojums laikā, izzinot, kā mūzika iet roku rokā ar 20. gadsimta vēstures lielākajiem notikumiem un atspoguļo savu laikmetu. Koncertstāstu papildināja īpaši veidoti video materiāli.

Programmā skanēja dažādas populārākās dziesmas no Elvisa Preslija, "Queen", Maikla Džeksona, "The Beatles", "AC/DC", "ABBA", Frenka Sinatras, "The Rolling Stones" u.c. repertuāra. Lekcijā tika atspoguļots arī latviešu mūzikas komponistu un izpildītāju devums, skaidrota tā saistība ar pasaules mūzikas attīstības tendencēm.

Audzēkņiem bija iespēja kopā izpētīt mūzikas instrumentus, bez kuriem populārā mūzika nebūtu tāda, kādu to pazīstam: elektrisko ģitāru, akustisko ģitāru, bungu komplektu, basģitāru un elektriskās klavieres.

Kopumā skolēni pozitīvi vērtēja iespēju mūzikas vēsturi apgūt šādā veidā, reizē gūstot arī muzikālu baudījumu. Lekcijas vadītāji ļoti enerģiski un atraktīvi, īsi un kodolīgi pasniedza informāciju. Redzētais, dzirdētais un izjustais tā labāk paliek atmiņā.

Programmas "Latvijas skolas soma" pasākumi tiek organizēti, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, sniedzot informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem un kultūras laikmetīgajām izpausmēm.

 

Informāciju sagatavoja: Projektu un ārējo sakaru nodaļa

picture 5picture 6picture 7picture 4