Teātra izrāde "Vēsturisks mīlasstāsts "LV vs RU""

picture 1

2021.gada 28.maijā audzēkņi no AM-31 grupas programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros skatījās režisora Reiņa Botera izrādi "LV vs RU". Tas ir vēsturisks mīlasstāsts par latviešu un krievvalodīgo attiecībām. Izrāde balstīta stāstos par radošās komandas dzīves laikā piedzīvoto. Tajā ikdienišķas atzīšanās mijas ar aizspriedumainām etīdēm, dokumentāliem video fragmentiem, apcerīgu mūziku, mīlēšanu un lamāšanos.

Audzēkņi izrādi noskatījās ar interesi. Izrāde norisinājās divās valodās – latviešu un krievu – ar mērķi satuvināt sabiedrības grupas, kurām kopīga mākslas pieredze ar bilingvālu saturu ir rets notikums. Divas cilvēku grupas, kas atrodas viena otrai blakus, bet tomēr tik reti savstarpēji satiekas, it īpaši jaunākajā paaudzē.

Kā uzskata izrādes režisors Reinis Boters: "Katrs Latvijas iedzīvotājs ir ja ne piedzīvojis, tad vismaz dzirdējis par dažādu sabiedrības grupu vēsturisko un mūsdienās pastāvošo sašķeltību. Izrādē meklējam, kas šo sašķeltību ir veicinājis. Varbūt tā ir mūsu pašu iedomāta un uzbūvēta siena, kura, satiekoties aci pret aci un iepazīstot otru pusi, izzūd pilnībā?"

 picture 2picture 3

Avots: lsm.lv un kvadrifrons.lv

Skatoties izrādi, audzēkņi domāja līdzi un meklēja atbildes sevī par to, vai tiešām cilvēki atšķiras, ja runā dažādās valodās. Pēc izrādes noskatīšanās audzēkņi analizēja, diskutēja un dalījās ar saviem iespaidiem audzināšanas stundā.

Programmas "Latvijas skolas soma" pasākumi tiek organizēti, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, sniedzot informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem un kultūras laikmetīgajām izpausmēm.

 

Informāciju sagatavoja: Projektu un ārējo sakaru nodaļa