Programmas "Latvijas skolas soma" norises Daugavpils tehnikuma audzēkņiem pavasara semestrī

picture 1

2020./2021.mācību gads ir jau trešais mācību gads, kopš visā Latvijā darbojas kultūrizglītības programma "Latvijas skolas soma". Pateicoties programmai, visiem Latvijas skolēniem tiek dota iespēja iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs. Programmas īstenošana nav apstājusies arī šajā sarežģītajā pandēmijas laikā, un tās aktivitātes veiksmīgi norisinājās arī Daugavpils tehnikumā.

Šī mācību gada 2. pusgadā Daugavpils tehnikuma 691 audzēknis programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros piedalījās dažādās kultūras un mākslas norisēs. 27 grupas noskatījās 12 dažādas filmas: "Homo Novus", "Dvēseļu putenis", "Zigfrīds Anna Meierovics", "Baiga vasara", "Es esmu šeit", "Baltu Ciltis", "Mūsu barikāžu laiks", "Sapņu komanda 1935", "Jelgava '94", "Bille", "Mammu, es tevi mīlu" un "Romeo un Džuljeta". Savukārt audzēkņi no 6 dažādām grupām ar interesi noskatījās Latvijas Nacionālā teātra izrāžu "Latvieši", "Klūgu mūks", "Bille" ierakstus, kā arī teātra izrādes "Vēsturisks mīlasstāsts "LV vs RU"" ierakstu.

Kopumā 20 grupas noskatījās 4 koncertlekcijas: dueta "Santehniķi" piedāvāto muzikālo sarunu "Kā no nekā radīt mūziku"; dueta "VIOLIN DIIVAS" dalībnieču Leldes Zaržeckas un Ineses Fedorovskas vadīto interaktīvo koncertlekciju "Redzēt skaņu"; kā arī SIA "Dzīvā skaņa" nodrošinātās koncertlekcijas "Sprādziens mūzikā" un "Kino mūzikas vēsture". Visdziļākās emocijas gan audzēkņu, gan arī pedagogu vidū izraisīja digitālā muzejpedagoģiskā nodarbība "Iluzionisma teātris un muzejs "Mystero"", kuru noskatījās 9 grupas, zinātniskā teātra izrāde "Zinātnes un mākslas krustpunkti", kur tiešsaistē piedalījās 6 grupas, un cirka izrādes "Alise Brīnumzemē" (starptautiskais nosaukums "Ah...Liz") ieraksts ar iluzionistiem Daci un Enriko Pecoli, kuru noskatījās 5 grupas.

Tāpat divām grupām tika piedāvāta iespēja virtuāli satikties ar daudzsološo latviešu jauno mākslinieci Līgu Spundi, kura ir nominēta Purvīša balvai 2021, vēl divām grupām tiešsaistē notika kinolektorijs – tikšanās ar Māri Martinsonu, filmas "Romeo un Džuljeta" režisoru.

Esam pateicīgi, ka ar izglītības attīstību veicinošās programmas "Latvijas skolas soma" starpniecību mums otrajā pusgadā ir bijusi iespēja nodrošināt tehnikuma izglītojamajiem iesaisti dažādos kultūras pasākumos kopumā vairāk nekā 1820 reizes, šajos pasākumos piedaloties 691 audzēknim. Dalība "Latvijas skolas soma" norisēs ir ievērojami paplašinājusi audzēkņu redzesloku un viņu iespējas iepazīt Latviju un tās vērtības caur kultūras un mākslas norisēm.

Programmas "Latvijas skolas soma" pasākumi tiek organizēti, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, sniedzot informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem un kultūras laikmetīgajām izpausmēm.

 

Informāciju sagatavoja: Projektu un ārējo sakaru nodaļa